Afbeelding
August Swietkowiak Fotografie

Hoogwater kom eraan: Wakkere Dijk Munnikenland afgesloten

1 februari 2021 om 09:16 Verkeer en vervoer

GORINCHEM Het hoogwater komt er weer aan en dat is te merken. Vanaf maandag 1 februari is bijvoorbeeld de Wakkere Dijk in het Munnikenland bij Slot Loevestein tot nader orde niet meer toegankelijk voor publiek en verkeer. Door hoogwater in de Waal overstromen de uiterwaarden in het gebied de komende dagen. De hoge dijk is de plek waar de grote grazers én de wilde dieren een veilig heenkomen zoeken. De dijk blijft gesloten totdat het water weer voldoende gezakt is.

Vanwege het aanstaande hoogwater zijn de konikpaarden en de rode geuzen (runderen) in het gebied naar de dijk geleid, maar zij zijn niet de enige die profiteren van deze hoge en droge plek. Ook wilde dieren als ree en haas en zelfs de allerkleinsten als mol en muis zijn gestrest door de dreiging van het water. Zij zoeken het hogerop en vinden veiligheid op de dijk. Deze plek blijft echter alleen veilig voor ze als ze niet verstoord worden. Om de dieren rust te geven is de dijk daarom afgesloten. Daarnaast is het voor publiek gevaarlijk om zich op de dijk tussen de grote grazers te begeven omdat er geen afstand tot de dieren gehouden kan worden.

VEEL REGEN- EN SMELTWATER ONDERWEG De laatste tijd is er veel regen gevallen in de stroomgebieden van de Rijn. En doordat ook de temperatuur in die gebieden is gestegen, ontstaat er in de gebergten terplekke veel smeltwater. Al dat water komt deze kant op. De Waal, die langs het Munnikenland loopt is een zijtak van de Rijn en zal veel van dit water te verwerken krijgen.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
advertentie
advertentie