Afbeelding
Archief

Hoe zit het met elektrisch rijden in Gorinchem?

1 mei 2021 om 12:47 Verkeer en vervoer

GORINCHEM Elektrisch rijden wordt steeds populairder in Nederland. Op 1 april 2021 waren er ruim 177.000 elektrische auto’s en nog eens 110.000 plugin-hybride auto’s. Het aantal (semi)publieke laadpunten is doorgegroeid naar ruim 72.000. Maar hoe staat het eigenlijk met elektrische rijden in Gorinchem? Het kennisplatform voor elektrisch rijden www.evplan.nl zocht het uit. Hierbij is gebruik gemaakt van eigen bronnen en openbare overheidsdata (CBS, RDW, RVO, Klimaatmonitor)

In Gorinchem staan 16883 personenauto’s geregistreerd. Daarvan staan er 276 (1,63%) geregistreerd als elektrische personenauto en nog eens 162 (0,96%) als plug-in hybride auto. Van alle auto’s in Gorinchem wordt dus 2,59% (deels) elektrisch aangedreven. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde van 2,26%.

LAADPUNTEN IN GORINCHEM In de gemeente Gorinchem zijn er zijn er in totaal 184 (semi)publieke laadpunten voor stekkerauto’s. Dit zijn laadpalen die in principe iedereen kan gebruiken. Er zijn 74 publieke laadpalen. Hier kan iedereen gebruik van maken. Er zijn 107 semi-publieke laadpalen. Deze bevinden zich op privéterrein maar zijn wel voor iedereen toegankelijk. Denk aan een laadpaal in parkeergarage, een tankstation of hotel. Op dit moment zijn er drie snellaadpunten beschikbaar in Gorinchem.

STEEDS MEER ELEKTRISCHE VOERTUIGEN De laadpaaldichtheid (het aantal laadpunten per elektrische auto) in de gemeente ligt op 0,42%. Dat betekent dat er 2 elektrische auto’s per laadpaal in Gorinchem zijn. Dat is hoger dan het landelijke gemiddelde van 0,3% (4,5 EV’s per laadpaal). De verwachting is dat steeds meer inwoners in Gorinchem overstappen op een elektrische auto. Er zullen dan ook meer laadpunten bijkomen. Rijd je elektrisch en heb je niet de mogelijkheid om op eigen terrein een laadpaal te plaatsen? En is er nog geen oplaadpunt in jouw directe omgeving? Dan kan je wellicht kosteloos een laadpaal aanvragen bij de gemeente Gorinchem. 

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie