Afbeelding
Pro Rail
met video

Nieuwe reizigerstunnel bij station Gorinchem op z’n plek

18 mei 2021 om 16:49 Verkeer en vervoer

GORINCHEM De nieuwe reizigerstunnel bij station Gorinchem ligt op z’n plek. Van 1 tot 10 mei hebben ProRail en Ballast Nedam dag en nacht gewerkt aan het plaatsen van deze tunnel. Hiermee wordt het station straks beter toegankelijk voor reizigers met een beperking.

Om de reizigerstunnel op z’n plek te krijgen, moest het team van 20 mensen aardig doorwerken. Er stond namelijk veel te gebeuren. Zo moesten er damwanden komen voordat de tunnel geplaatst kon worden. Deze wanden zorgden ervoor dat de 1200 kuub grond veilig kon worden afgegraven op de plek waar de tunnel moest komen te liggen. Uiteindelijk bleek het zand dat werd uitgegraven minder compact dan gedacht en moesten er meer kubieke meters grond worden afgevoerd. Een deel daarvan kreeg na goed overleg met de gemeente een plek op de gemeentewerf van Gorinchem.

LEGOTUNNEL Een bouwkraan, die met zijn bijna 50 meter hoogte boven menig Gorkums gebouw uit torende, legde de tunnel op zijn plek. ,,Zo’n enorme tunnel plaats je niet in een keer”, legt bouwmanager Peter van Dijk uit. ,,De tunnel bestaat uit 18 elementen die je één voor één moet inhijsen. Een soort legotunnel eigenlijk. Dat het op 4 en 5 mei flink waaide bemoeilijkte het werk, maar alles ging gelukkig volgens planning. Ik ben blij dat de nieuwe reizigerstunnel er nu ligt en het spoor weer op tijd in dienst kon.”

HAARWIJK Station Gorinchem is onvoldoende toegankelijk voor reizigers met een beperking. De huidige reizigerstunnel is erg krap en niet geschikt om bereikbaar te maken met een lift. De nieuwe tunnel krijgt representatieve en herkenbare ingangen en zorgt bovendien voor een prettige verbinding van de wijk Haarwijk met de historische binnenstad van Gorinchem. Ook komt er een lift en een nieuw zijperron dat bereikbaar wordt met een hellingbaan. Het vernieuwde station moet eind 2021 klaar zijn.

NIEUW PERRON Inmiddels bouwt Ballast Nedam verder aan de nieuwe tunnel en het nieuwe zijperron, dat aan de Haarwijkzijde van het station komt. Dit nieuwe perron is straks bereikbaar via een hellingbaan en een trap. Ook komt er een lift aan de centrumzijde van het station naar de nieuwe reizigerstunnel. Na ingebruikname van de nieuwe reizigerstunnel eind oktober, worden de huidige onderdoorgang en het middenperron gesloopt. Eind 2021 moet alles klaar zijn.


Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie