In mei gaat de spoortunnel bij station Gorinchem eindelijk de grond in.
In mei gaat de spoortunnel bij station Gorinchem eindelijk de grond in. GP Foto

Nieuwe spoortunnel Gorinchem gaat eindelijk de grond in

14 april 2021 om 14:20 Verkeer en vervoer

GORINCHEM Het is zover! Zaterdag 1 mei wordt er gestart met het plaatsen van de reizigerstunnel onder het spoor van station Gorinchem. Naar verwachting is de tunnel vanaf december 2021 klaar voor gebruik. Hiermee lijkt er dan eindelijk een einde te komen aan de ellenlange weg richting een beter toegankelijk station.  

Vanwege deze werkzaamheden rijden er van zaterdag 1 mei tot en met zondag 9 mei geen treinen tussen Hardinxveld-Giessendam en Geldermalsen. Qbuzz zet bussen in als vervangend vervoer. In de nacht van 4 mei op 5 mei is er ook een onderhoudsnacht gepland. Rond 23:00 uur rijden er geen treinen op de hele MerwedeLingelijn. Er zijn er voor het hele traject vervangende bussen ingezet. 

ROLSTOEL Gehandicapten Platform Gorinchem maakt zich al meer dan tien jaar hard voor een beter bereikbaar station in Gorinchem. Nu is het tweede perron in Gorinchem voor mensen in een rolstoel namelijk niet bereikbaar tenzij ze de hulp inschakelen van een medewerker van de spoorlijn. Deze hulp moet vooraf worden aangevraagd.  De nieuwe reizigerstunnel maakt het straks mogelijk dat mensen in een rolstoel zowel perron 1 als perron 2 zonder problemen en zonder hulp van anderen kunnen bereiken.  

CONFLICT Twee jaar geleden kwam de bouw voor de tunnel stil te liggen door een conflict tussen aannemer Ballast Nedam Infra en ProRail. Het werk is in het voorjaar van 2019 gestopt omdat er twee oude putten onder de grond bleken te zitten. Vanwege gevaar op verzakkingen kon de loodzware heistelling, die nodig is om palen en damwanden te slaan, niet worden geplaatst. Vervolgens ontstond een langlopend conflict over wie er verantwoordelijk is voor het niet eerder ‘ontdekken’ van deze putten en de opgelopen vertraging.  Uiteindelijk stelde de Raad van Arbitrage ProRail in het gelijk. Vorig jaar maakten de betrokken partijen een nieuw plan voor de reizigerstunnel en binnenkort worden de werkzaamheden dus hervat.   

De reizigerstunnel komt rechts van het station te liggen. De huidige tunnel, aan de linkerkant van het station, zal worden gesloopt. De reizigerstunnel ligt al sinds eind 2019 klaar op het bouwterrein naast station Gorinchem. De leverancier had geen ruimte meer om de constructie nog langer op eigen terrein te stallen. Daarop heeft aannemer Ballast Nedam Infra de tunnel opgeslagen op het terrein bij het Gorcumse station. 

De reizigerstunnel had eigenlijk in december 2019 gereed moeten zijn. ProRail gaat er van uit dat de tunnel in december van dit jaar in gebruik kan worden genomen.  

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie