Riveer wil elektrisch varen om te besparen op de exploitatiekosten
Riveer wil elektrisch varen om te besparen op de exploitatiekosten Riveer

VVD Gorinchem overwoog WOB verzoek over aanschaf elektrische veerboten

7 juni 2021 om 07:52 Verkeer en vervoer

GORINCHEM VVD raadslid Jaap Wientjes was donderdag niet mals in zijn kritiek op het voorstel voor de aanschaf van twee elektrische veerboten voor Riveer. Omdat de businesscase nog steeds niet openbaar is gemaakt, overwoog zijn partij zelfs een WOB verzoek in te dienen.

,,In dit dossier is blunder op blunder gemaakt, waarom willen we een boot die voor en achteruit vaart en waar plek is voor honderd mensen? Daarmee wordt de aanschaf alleen maar duurder? Waarom zijn er maar twee inschrijvingen?”, zo vroeg Wientjes aan wethouder Joost van der Geest. Verder ziet zijn fractie het liefst dat de veerboten aanmeren bij de vluchthaven en dichterbij het station. Verder zette hij vraagtekens bij de één persoonsbemanning. Ook Everdien Hamann van Gorcum Actief vroeg zich af waarom alles nog steeds geheim in, liefst ziet ze een second opinion op de businesscase. Daarmee verschilden Wientjes en Hamann duidelijk van mening van andere raadsleden. Zo stelde Janneke Oversteeg (CDA) dat ze wel degelijk de businesscase tot haar beschikking had gekregen om technische vragen te kunnen stellen. Ook Groen Links herkende zich niet in de kritiek. Frank Barth (CU/SGP) sprak richting VVD over ‘een grammofoonplaat’ die blijft hangen. SP raadslid Eva Dansen vroeg zich af waarom Rivier kiest voor een eigen ontwerp, terwijl elektrische veren elders gekocht kunnen worden.

SUBSIDIES Wethouder Joost van der Geest liet zich niet van de wijs brengen door de VVD en Gorcum Actief maar stelde dat de raad uitgebreid meegenomen was in het hele traject. Over het aanmeren van Riveer in de vluchthaven is hij nog in gesprek met Rijkswaterstaat. Verder heeft Gorinchem nog een subsidie ingediend bij de provincie Zuid-Holland voor de elektrische laadarm voor de veerponten. Voor de exploitatie van de veren kreeg hij nul op request bij zowel de provincie Zuid-Holland als Noord-Brabant. De aanschaf van de veerponten voor 9.3 miljoen euro wordt betaald door de gemeente Gorinchem en Altena. Door vervanging van de huidige ponten wordt jaarlijks 187.000 euro bespaard op de exploitatielasten. De raad neemt op 24 juni een besluit over de aanschaf, pas na het besluit is de gunning aan Holland Shipyards in Boven Hardinxveld definitief.

Altijd op de hoogte zijn van het laatste nieuws?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie