De tiny houses staan aan de Waaldijk bij Dalem
De tiny houses staan aan de Waaldijk bij Dalem Klein Dalem

Geduld ‘illegale’ bewoners tiny-houses in Gorinchem nog even op de proef gesteld

1 maart 2024 om 16:18 Wonen

GORINCHEM Het adviesrapport van Buro SRO over de landschappelijke inpassing van de tiny houses aan de Waaldijk wordt volgens wethouder Eva Dansen ieder moment verwacht. Dat antwoordde de wethouder op vragen van PvdA raadslid Jack Oostrum over legalisering van de woningen. De bewoners worden danig op de proef gesteld, sinds de rechtbank op 21 augustus 2023 de gemeente in gebreke stelde door ontbrekende landschapsadvies. Vanaf dat moment wonen ze feitelijk illegaal in hun tiny houses.

Oostrum stelde al eerder schriftelijke vragen over de gevolgen voor de bewoners door de uitspraak van de rechtbank. Die stelde de gemeente in gebreke door het ontbrekende landschapsadvies. Omwonenden van de tiny houses hadden bezwaar gemaakt tegen de vergunning van de gemeente voor plaatsing van tien tiny houses. De rechtbank Rotterdam verklaarde de bezwaren van twee omwonenden gegrond, zij waren van mening dat het open landschap wordt aangetast door de plaatsing van tien tiny houses.  Door de uitspraak van de Rechtbank wordt feitelijk illegaal gewoond in de tiny houses in Klein Dalem.  Tijdens de raadsvergadering vroeg Oostrum naar de stand van zaken, sinds beantwoording van zijn vragen in oktober had hij niets meer gehoord over de voortgang. 

Wethouder Eva Dansen liet weten dat het adviesrapport bijna gereed is en kan worden verwerkt in de vergunningsaanvraag. Daarna komt de vergunningsaanvraag in april opnieuw in de gemeenteraad voor goedkeuring en volgt weer zes weken waarin omwonenden bezwaar kunnen maken. Als het bezwaar achterwege blijft kan de verklaring van geen bedenkingen naar de rechtbank. Indien opnieuw bezwaren worden ingediend, moeten de bewoners nog langer geduld hebben, zo voorspelde wethouder Dansen. 

advertentie
advertentie