Renovatie Willem-Alexanderflat aan de Wijnkoperstraat in Gorinchem
Renovatie Willem-Alexanderflat aan de Wijnkoperstraat in Gorinchem Louis van Oort

Bewoners Alexanderflat Gorinchem in de kou, of toch niet?

30 november 2022 om 09:15 Wonen Tips van de redactie

GORINCHEM Bewoners van de Willem-Alexanderflat aan de Wijnkoperstraat in Gorinchem voelen zich letterlijk in de kou gezet. Hun huizen worden de komende tijd klaargemaakt voor aansluiting op het warmtenet, maar dat betekent dat ze tot zeker medio januari hun cv niet kunnen gebruiken. 

door Louis van Oort

Mari de Wit, een van de bewoners, zegt dat eigenaar van de woningen, Poort 6, weliswaar een elektrisch straalkacheltje beschikbaar heeft gesteld ,,maar daar kan je toch geen heel huis mee verwarmen?? Bovendien kost het klauwen vol geld nu, en wie die kosten moet dragen, daar zijn ze nog niet over uit.”

De Wit ziet dat veel van zijn medebewoners het er moeilijk mee hebben. ,,Ik ben 75 en daarmee nog een van de jongsten. Maar die oudere mensen zitten de hele dag onder een dekentje voor de kou. Dat is toch godgeklaagd?”

Poort 6 biedt overigens ook de mogelijkheid tijdelijk in de andere woning te verblijven. ,,Maar dan weet ik het wel zegt De Wit, ,,dan komen die bouwvakkers erin en gaan ze met grof geweld al die leidingen aanleggen. Dan wil ik mijn huis niet alleen laten.”

Daar komt volgens De Wit nog eens bij dat het nog tot 2025 duurt voordat het warmtenet daadwerkelijk is aangesloten. ,,Tot die tijd worden we dan gewoon weer op het oude net aangesloten.”

REACTIE POORT 6 

Woordvoerder Christiane Stok van Poort 6 beaamt ,,dat het een flinke renovatie is waar bewoners last van hebben. Zeker ook gezien de gemiddelde leeftijd in de flat. Het is echt nodig om het gebouw te renoveren. We treffen zoveel mogelijk maatregelen om het voor bewoners makkelijker te maken.”

Alle bewoners krijgen inderdaad elektrische kachels te leen in de periode dat ze zonder radiatoren zitten. ,,Meerdere kachels als ze daar behoefte aan hebben. Met de kachel is het in de woning goed warm te stoken. Mijncollega was vandaag nog bij een bewoner waar het goed warm werd met de kachel. We drukken de bewoners op het hart om de kachel(s) ook echt te gebruiken.”

Ook wat betreft de stookkosten is het volgens Poort 6 wel degelijk goed geregeld. ,,De bewoners van blok A - het laatste blok waar we gestart zijn - betalen sinds 1 november geen stookkosten meer in de huurprijs. Dat heft de verbruikskosten voor elektrisch verwarmen op. In combinatie met de nieuwe kozijnen en de isolatie van de woningen wordt de woning veel sneller warm en blijft langer warm.”

Stok sluit af met: ,,Het klopt dat mensen tot 2023/2024 nog aangesloten zijn op een gasgestookte oplossing. Als het nieuwe, duurzame warmtestation aan de Bullekeslaan klaar is, komt de warmte uit het nieuwe duurzame warmtenet.”

Renovatie Willem-Alexanderflat aan de Wijnkoperstraat in Gorinchem
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie