Voor jonge starters geldt dat ze graag betaalbaar in Gorinchem willen huren of kopen.
Voor jonge starters geldt dat ze graag betaalbaar in Gorinchem willen huren of kopen. Egbert Egberts

‘Onorthodoxe’ maatregelen voor meer starterswoningen moeten in Gorinchem nog even wachten

13 september 2023 om 11:33 Wonen

GORINCHEM Wethouder Eva Dansen vraagt de raad om geduld bij de aanpak van een tekort aan starterswoningen. Want hoe groot is de behoefte aan starterswoningen nu echt? In een initiatiefvoorstel vraagt de gemeenteraad om een onderzoek naar de behoefte aan starterwoningen plus de oproep om te komen met onorthodoxe maatregelen.

Het college zegt signalen te krijgen dat woningen die geschikt lijken voor starters, moeilijk verkoopbaar zijn. Ook zijn de wachtlijsten voor sociale huurwoningen niet echt groot. ,,Ook lijkt het erop dat de veranderende woningmarkt starters wat meer kansen biedt. Zo zijn er in de afgelopen maanden in een vrij korte tijd relatief veel startersleningen verstrekt”, zo schrijft wethouder Eva Dansen aan de gemeenteraad. Al voordat de raad op 28 september het initiatiefvoorstel aanneemt krijgt ze een reactie van het college. De wens van de raad om een onderzoek voor 1 januari 2024 is volgens wethouder Eva Dansen op voorhand niet haalbaar. Samen met Poort6 bereidt de gemeente momenteel al een woningbehoefteonderzoek voor. De resultaten daarvan worden in het tweede kwartaal van 2024 verwacht. Wethouder Dansen vraagt de raad dan ook meer tijd voor het onderzoek.

Naast startersleningen nam de gemeenteraad al een aantal andere besluiten om meer starters aan een woning te helpen zoals de zelfbewoningsplicht en het anti-speculatiebeding. In oktober komen daar nog nieuwe maatregelen bij zoals een quick scan voor flexwoningen. Omdat het college niet goed weet wat de gemeenteraad precies bedoelt met ‘onorthodoxe’ maatregelen zie het college meer heil in een werksessie om samen te zoeken naar de beste ideeën en oplossingen voor starters. Maar ook daarvoor geldt dat het college het liefst eerst de resultaten uit het onderzoek wil afwachten, alvorens echt iets te gaan doen om starters te helpen.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie