Starters kunnen aanspraak maken op een starterslening in Gorinchem
Starters kunnen aanspraak maken op een starterslening in Gorinchem Egbert Egberts

Startersleningen ook voor mensen met een economische binding met Gorinchem

27 februari 2023 om 09:50 Wonen

GORINCHEM In 2023 verstrekt de gemeente Gorinchem opnieuw startersleningen om zo starters aan een koopwoning te helpen en doorstroming op de woningmarkt te bevestigen. Donderdagavond besloot de raad daarvoor opnieuw 250.000 euro uit te trekken, per woning gaat het om maximaal 25.000 euro. In de nieuwe regeling die vanaf 2023 geldt is ook de maximum leeftijd van 34 jaar losgelaten. 

De leningen worden verstrekt bij de aankoop van een woning tot maximaal 324.000 euro, dit is tachtig procent van de NHG hypotheek garantie. Dat is meer dan in het raadsvoorstel, daar werd een grens van 303.750 gehanteerd, zijnde 75 procent van de NHG hypotheek garantie. Volgens Democraten Gorinchem hanteren veel gemeenten 100 procent van de NHG en perkt de gemeente deze teveel in met 75 procent. ,,We denken dat een verlaging van het percentage in potentie negatief kan uitwerken voor afgestudeerde woningzoekers met iets hoger salaris maar met studieschulden. We willen ook graag afgestudeerden in Gorinchem houden of terughalen.” Het woningaanbod voor starters gaat bij bedrag van 324.000 euro van zes naar veerrtien woningen. De gemiddelde prijs voor een koopwoning was in 2022 in Gorinchem 398.520 euro. VVD, SP, Stadsbelang en Gorcum Actief stemden tegen de verruiming naar tachtig procent. 

In een tweede amendement van PvdA, SP en Gorcum Actief werd voorgesteld om de regeling ook toegankeliljk te maken voor mensen die een economische binding hebben met Gorinchem. Ze noemden daarbij de zorgmedewerker, de politieagent, de vuilnisman en de onderwijzer. ,,Dit is bij uitstek het instrument om hen extra te binden aan onze stad.” Mensen moet minimaal een jaar in Gorinchem wonen om zo in aanmerking te komen voor de starterslening.  Alleen Stadsbelang stemde tegen dit amendement.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie