De Cyberwacht
Kimberley Zeltenrijch
070-5130507 
Cyberwacht@nederlandscybercollectief.nl
www.decyberwacht.nl/
De Cyberwacht Kimberley Zeltenrijch 070-5130507 Cyberwacht@nederlandscybercollectief.nl www.decyberwacht.nl/ cyberwacht
de specialist

Ransomware: infectie op je computer

15 juli 2020 om 12:15 Zakelijk

In de afgelopen week nam Kimberley Zeltenrijch van de Cyberwacht, de telefonische hulplijn voor mensen die zijn gehackt, ons mee in de wereld van online criminaliteit. Vandaag het vierde en laatste deel: Ransomware.

Wat is ransomware?

,,Waar whatsappfraude, smishing en phishing zich aan de fraudekant bevinden, daar bevindt ransomware zich aan de viruskant. Het is een infectie op je computer of mobiel die documenten, foto’s en/of andere data versleutelt en onleesbaar maakt. De criminelen vragen vervolgens geld, vaak in bitcoins, om de bestanden weer vrij te geven.”

Hoe kom je aan ransomware?

,,Ransomware kun je op allerlei manieren ‘binnenhalen’. Bijvoorbeeld door op een link of advertentie te klikken, een bijlage te openen of door (gratis) software te installeren. Je moet dus altijd alert zijn bij vreemde mailtjes met links waar je op kunt klikken. Ga ook geen dingen lukraak downloaden. En zorg ervoor dat het apparaat en alle programma’s en apps zijn geüpdatet. Oudere versies van software, programma’s of apps zijn vaak minder goed beveiligd tegen infecties.”

Wat heeft een crimineel aan ransomware?

,,Documenten en foto’s hebben soms veel (emotionele) waarde voor mensen. Het betreft bijvoorbeeld foto’s van kinderen of overleden dierbaren. Vaak is de dreiging van dit virus alleen al voldoende om mensen te laten betalen. Mensen willen immers niet dat hun foto’s of bestanden verdwijnen. Omdat veel mensen geen idee hebben hoe ze met bitcoins kunnen betalen, kun je bellen naar een door de crimineel opgezette hulplijn, waar de mensen worden ‘geholpen’ bij het betalen. Vaak worden dan inderdaad de bestanden vrijgegeven, want als mensen weten dat ze de bestanden sowieso niet terug zouden krijgen, zou nooit iemand meer betalen. Maar soms worden de bestanden ook niet teruggegeven. Ransomware is echt een verdienmodel voor internetcriminelen geworden.”

Wat moet je doen als je slachtoffer bent geworden?

,,Je kunt kijken of je de bestanden nog elders hebt opgeslagen. Zorg bijvoorbeeld dat je bestanden op een externe harde schijf staan of in de Cloud. Heeft u geen back-up, maar wel ransomware? Voor sommige varianten ransomware is er een ontsleuteling beschikbaar. Op de website www.nomoreransom.org plaatsen politie en Interpol ontsleutelgegevens die zij vinden bij het uitvoeren van hun werkzaamheden. Maar niet voor alle ransomware zijn die gegevens er. Zorg dus vooral dat je preventief alles in orde hebt.”

Toch slachtoffer geworden? Bel de Cyberwacht voor hulp via (070)5130507 (sla dit nummer op in je telefoon) en doe aangifte bij de politie. De Cyberwacht kan helpen het versleutelvirus te verwijderen. Kiest u ervoor om tot betaling over te gaan? De Cyberwacht begeleidt iedereen veilig door het proces. Kijk op www.decyberwacht.nl/hulplijn voor meer informatie.

advertentie
advertentie