Koster Makelaardij 
Havendijk 6
4201 XA Gorinchem
info@koster-makelaardij.nl
www.kostermakelaardij.nl
Koster Makelaardij Havendijk 6 4201 XA Gorinchem info@koster-makelaardij.nl www.kostermakelaardij.nl Tim Hartman
DE GORCUMSE MAKELAAR

Woning kopen in coronatijd? Doen!

29 juli 2020 om 12:10 Zakelijk

Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt? Wat is momenteel belangrijk bij het kopen en/of verkopen van een huis? De Gorcumse makelaar Edwin Koster van Koster Makelaardij praat ons maandelijks bij. Dit keer over de woningmarkt in de huidige coronamaanden.

Wat zijn momenteel de grootste uitdagingen op de woningmarkt?

,,Er is een enorm tekort aan kleine betaalbare eengezinswoningen, waar bijvoorbeeld jongeren in kunnen. Dat was voor de coronacrisis al zo, maar dat is nu nog steeds zo. De nood is nog hoger geworden, nu mensen financiële klappen hebben gehad. Er is ook een tekort aan gelijkvloerse appartementen voor ouderen. Zij blijven daardoor in de eengezinswoningen zitten, waardoor de doorstroming wordt tegengehouden. De goedkopere woningen dreigen bovendien onbetaalbaar te worden, mede door studieschulden van jongeren. Dat is een kwalijke zaak, waar iets aan gedaan moet worden, al dan niet door de overheid. Daarnaast zijn er nog de beleggers die onroerend goed kopen en het verhuren voor te hoge bedragen. Zo stappen jongeren dure huurwoningen in en dat is heel ongezond.”

Welke oplossingen zijn er?

,,Geschikte woningen en appartementen voor ouderen bouwen. Dat gebeurt nu ook op Hoog Dalem. Daardoor komt er een betere doorstroming en ontstaat er een evenwichtige markt. Het duurt dan iets minder kort voordat huizen worden verkocht. Goedkopere woningen vliegen nu echt de deur uit.

Een andere oplossing is de transitie van gebouwen: van leegstaande kantoorpanden naar woningen. De laatste tijd is gebleken dat veel mensen vanuit huis prima kunnen werken, waardoor minder kantoorruimte nodig is. Er zullen meer kantoren leeg komen. ZZP’ers gaan geen dure kantoorpanden meer huren. Een kantoortje aan huis, computer bij de hand: alles in één. Wie wil er nou om 08.00 uur in de auto zitten om vervolgens rond 17.00 uur weer aan te sluiten in de file?”

Wat is jouw advies voor mensen die nu een huis willen kopen?

,,Laat je niet onder druk zetten. Neem een besluit op het juiste moment en koop niets overhaast. Goedkopere woningen vliegen nog steeds de deur uit, maar pak je kans alleen als je echt zeker weet dat je deze mega-uitgave wil doen. Geduld is een schone zaak. Zeker met de prijzen van tegenwoordig: doe het niet, als je het niet zeker weet. Maar áls je er zeker van bent: gewoon doen!”

Ondanks de coronacrisis is er dus nog voldoende beweging op de huizenmarkt?

,,Ondanks dat veel mensen in de ellende zitten, wil een groot deel nog ontzettend graag een woning kopen of verkopen. Het vertrouwen in de woningmarkt is skyhigh. Laat je goed adviseren en ga naar een goede makelaar die verstand heeft van de huidige markt en die overal rekening mee houdt. Koster Makelaardij bijvoorbeeld, haha!”

Bekijk voor meer informatie www.koster-makelaardij.nl of stap eens binnen aan de Havendijk 6.

advertentie
advertentie