Koster MakelaardijHavendijk 64201 XA Gorincheminfo@koster-makelaardij.nlwww.koster-makelaardij.nl
Koster MakelaardijHavendijk 64201 XA Gorincheminfo@koster-makelaardij.nlwww.koster-makelaardij.nl Tim Hartman
De Gorcumse makelaar

Belangrijke wijzigingen voor starters per 2021

22 september 2020 om 13:56 Zakelijk

Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt? Wat is momenteel belangrijk bij het kopen en/of verkopen van een huis? De Gorcumse makelaar Edwin Koster van Koster Makelaardij praat ons maandelijks bij. Dit keer: de aangekondigde wijzigingen in overdrachtsbelasting vanaf 1 januari 2021.

Op Prinsjesdag presenteerde het kabinet de Miljoenennota 2021 en het Belastingplan 2021.

Enkele voorgestelde maatregelen, die vanaf 1 januari 2021 in werking treden, hebben ook invloed op de woningmarkt. Zo is er een verlaging van de overdrachtsbelasting aangekondigd voor starters terwijl het percentage van de overdrachtsbelasting voor niet-woningen fors wordt verhoogd.

Starters, die per 1 januari 2021 een huis kopen, hoeven geen overdrachtsbelasting meer te betalen. Voorheen was het percentage overdrachtsbelasting twee procent. Daar zijn echter wel enkele voorwaarden aan verbonden. Zo moet de koper tussen de 18 en 35 jaar oud zijn, moet de koper zelf in de gekochte woning gaan wonen, moet de gekochte woning het hoofdverblijf van de koper worden én de koper mag niet al eens eerder gebruik hebben gemaakt van de vrijstelling op overdrachtsbelasting. De koper moet schriftelijk verklaren dat aan die voorwaarden is voldaan en deze verklaring gebruikt de notaris bij de aangifte overdrachtsbelasting.

Hoewel het begrip ‘starters’ wordt gebruikt, geldt bovenstaande situatie ook voor mensen die nu al een woning hebben, maar na 1 januari 2021 een nieuwe woning willen kopen. Er is immers nog niet eerder gebruik gemaakt van de vrijstelling. Er moet dan wel aan alle overige voorwaarden voldaan worden.

En hoe zit het als een stel samen een huis koopt en ieder voor de helft eigenaar wordt van het huis?

Dan wordt per koper beoordeeld of hij/zij in aanmerking komt voor de vrijstelling. Zo kan het dus voorkomen dat de ene koper een beroep kan doen op de vrijstelling terwijl de andere koper het tarief van twee procent aan overdrachtsbelasting moet betalen. Dat tarief blijft immers wel behouden voor niet-starters.

Voor beleggers die woningen verhuren, en dus niet zelf in de woning gaan wonen, wordt de overdrachtsbelasting verhoogd van zes naar acht procent. Dit percentage geldt voor álle niet-woningen, zoals bedrijfspanden, maar ook voor vakantiewoningen en verhuurde woningen.

Deze maatregelen zijn genomen om starters tegemoet te komen in de zoektocht naar een koopwoning en de verwachting is dat dit zeker effect zal sorteren op de woningmarkt. Beleggers zullen immers minder snel genegen zijn om acht procent belasting neer te tellen, terwijl starters een behoorlijk bedrag kunnen besparen.

Bekijk voor meer informatie over Koster Makelaardij de website www.koster-makelaardij.nl of stap eens binnen in het kantoor aan de Havendijk 6.

advertentie
advertentie