Luke Pellikaan knipt, trimt en scheert herenkapsels en –baarden op de traditionele manier.
Luke Pellikaan knipt, trimt en scheert herenkapsels en –baarden op de traditionele manier. Eline Lohman

Stad verrijkt met barbier

15 december 2020 om 19:48 Zakelijk

GORINCHEM Half november is in de Kruisstraat in Gorinchem Pellikaan Barbier geopend. Eigenaar Luke Pellikaan knipt, trimt en scheert herenkapsels en –baarden op de traditionele manier.


door Eline Lohman


Een opening heeft hij niet kunnen houden vanwege corona, maar Luke is 14 november met veel enthousiasme begonnen met zijn barbierszaak. Hij verbouwde de complete zaak en maakte er een stoere mannenzaak van, inclusief een industriële inrichting. Een ouderwetse kappersstoel staat middenin de zaak en voor de spiegel liggen allerlei traditionele knip- en scheerbenodigdheden, zoals een scheerkwast en een scheermes. Dat is precies waar Luke voor gaat met zijn barbierszaak: het gevoel van vroeger terugbrengen, met een vleugje van nu.

TECHNISCH KNIPPEN ,,Er zat nog niet echt een barbier in Gorinchem. Tenminste, niet een waar er echt aandacht is voor technisch knippen. Ik was eerder glazenwasser, maar heb een opleiding tot barbier gevolgd bij The Old School van Schorem. Een tijdlang werkte ik bij een barbier in Rotterdam, maar nu vond ik het tijd om iets nieuws te beginnen in de Gorcumse binnenstad. Ik vind het een prachtig beroep: je bent sociaal en creatief bezig en dat spreekt me erg aan.”
Bij Pellikaan Barbier kunnen heren en jongens terecht voor het knippen van kapsels, traditioneel scheren en het trimmen van baarden. Het maakt verschil of je naar een kapper gaat of naar een barbier, legt Luke uit. ,,Er worden verschillende technieken gebruikt. Mannenkapsels vallen anders – mannen hebben vaak wat vierkante en agressievere vormen en dat vraagt een bepaalde aanpak.”

NIEUWE KLANTEN Ook al is hij pas een maandje open, Luke heeft al best wat klanten. ,,Ik mag niet klagen en zeker niet in deze coronatijd. Met kerst heb ik aardig wat klanten staan. Bijna elke dag komen er wel nieuwe klanten bij. Ik deed dit werk eerst vanuit huis en nu ben ik zes dagen per week open, dus dat is een heel verschil voor mij. Maar ik vind het heerlijk om dit werk te doen. Ik vind het een uitdaging om mannen met een zo mooi mogelijk kapsel de deur uit te laten gaan en je bouwt echt een band op met mensen.”

AMBACHT In de jaren zestig waren er veel barbiers. Dat is later veranderd, maar de barbier is weer terug van weggeweest, volgens Luke, die ook producten verkoopt in zijn zaak. ,,Ik merk dat er zeker belangstelling is voor het barbierschap. Die animo neemt toe. Het is vandaag de dag niet meer zo gek om als man om je haar te geven. Daarom komt de barbier weer helemaal terug - het is echt een ambacht. Dan vind ik het mooi om daarbij ouderwetse materialen te gebruiken zoals een scheerkwast. Als het drukker zou worden in de toekomst dan zou ik er graag een medewerker bij willen. Maar voor nu ga ik gewoon lekker door.”
Via de website pellikaanbarbier.nl kan een afspraak voor een knip-, scheer- of trimbeurt gemaakt worden, of mensen kunnen bellen naar 0183-515734. Het is ook mogelijk om gewoon even binnen te lopen voor een behandeling. Of scan de QR-code en maak gelijk een afspraak.

advertentie
advertentie