Koster MakelaardijHavendijk 64201 XA Gorincheminfo@koster-makelaardij.nlwww.kostermakelaardij.nl
Koster MakelaardijHavendijk 64201 XA Gorincheminfo@koster-makelaardij.nlwww.kostermakelaardij.nl Tim Hartman
De Gorcumse makelaar

Goede makelaars werken transparant

4 mei 2021 om 13:57 Zakelijk

GORINCHEM Wat zijn de ontwikkelingen op de woningmarkt? Wat is momenteel belangrijk bij het kopen en/of verkopen van een huis? De Gorcumse makelaar Edwin Koster van Koster Makelaardij praat ons maandelijks bij. Deze keer breekt Koster een lans voor betrouwbare makelaars naar aanleiding van een brief van Kajsa Ollongren, Minister van Binnenlandse Zaken.

Minister Ollongren heeft onlangs in een brief aan de Tweede Kamer kenbaar gemaakt dat ze het proces rondom de aankoop en verkoop van woningen transparanter wil maken. Volgens haar zijn de gehanteerde biedingsmethoden bij woningverkopen zowel voor- als achteraf niet altijd duidelijk waardoor het mogelijk is dat in sommige gevallen niet het belang van de koper of verkoper wordt gediend, maar het belang van de makelaar zelf.

Ze schrijft: ,,Het is niet altijd duidelijk welke methode wordt gehanteerd en welke spelregels er gelden. In sommige gevallen wordt er tussentijds informatie gedeeld over gesloten biedingen of worden niet alle ontvangen biedingen doorgegeven aan de verkoper. Dit is in strijd met de erecode van makelaarsorganisaties NVM, VBO en VastgoedPro waarbij de overgrote meerderheid van de makelaars op de koopwoningmarkt is aangesloten.”

Het beeld dat makelaars voor hun eigen belang werken is een beeld dat door een klein deel wordt gevormd en dat ten koste gaat van de betrouwbare makelaars die zich inzetten om de belangen van hun cliënt zo goed mogelijk te dienen. Niet alleen voor woningzoekenden, ook voor makelaars, is het enorm belangrijk dat er een goede vertrouwensrelatie blijft bestaan. De consument én makelaars zijn niet geholpen bij een kleine groep makelaars die huizen opkopen, opknappen en onderling aan elkaar verhandelen.

De goede makelaars hebben te lijden onder de kwade en daar helpt ook de regelgeving niet aan mee. Tot 2002 was de makelaardij namelijk een beschermd beroep waarbij makelaars een eed aflegden. Na 2002 werd deze beëdiging afgeschaft en dat gaf vrij baan aan allerlei mensen die zichzelf makelaar willen noemen. De makelaarskantoren schoten als paddenstoelen uit de grond en het vertrouwen in de goedwillende makelaars, die zich inzetten voor hun opdrachtgever, liep een deuk op.

Het standpunt van de minister dat het biedingsproces duidelijk moet zijn is er eentje waar wij, aangesloten bij de NVM, zeker achter staan. Een terugkeer van de beëdiging van makelaars zou een mooie stap zijn om het vertrouwen in makelaars terug te krijgen. Ben jij op zoek naar een huis? Schakel dan altijd een makelaar in die is aangesloten bij een branchevereniging. Het vertrouwen en de transparantie tussen makelaar en cliënt is iets waar wij als Koster Makelaardij zeer veel tijd insteken.

Kijk voor meer informatie op www.koster-makelaardij.nl of stap eens binnen in het kantoor aan de Havendijk 6. Bellen kan natuurlijk ook: 0183-630030.

advertentie
advertentie