Koster MakelaardijHavendijk 64201 XA Gorincheminfo@koster-makelaardij.nlwww.kostermakelaardij.nl
Koster MakelaardijHavendijk 64201 XA Gorincheminfo@koster-makelaardij.nlwww.kostermakelaardij.nl Tim Hartman
De Gorcumse makelaar

Starterslening: een goed begin

6 april 2021 om 12:36 Zakelijk

GORINCHEM Wat zijn de laatste ontwikkelingen op de woningmarkt? Wat is momenteel belangrijk bij het kopen en/of verkopen van een huis? Ook in 2021 praat de Gorcumse makelaar Edwin Koster van Koster Makelaardij ons maandelijks bij. Deze keer over de starterslening.

De gemeente Gorinchem maakte onlangs bekend dat starters in de leeftijd tot en met 34 jaar een starterslening kunnen aanvragen bij de gemeente. Daarmee wil de gemeente jongeren de kans geven om sneller een eerste eigen huis te kunnen kopen. Deze lening bedraagt minimaal 2.500 euro en maximaal 25.000 euro voor een woning van maximaal 260.000 euro. Op deze manier kunnen starters het verschil tussen de aankoopprijs van het huis en het bedrag dat ze bij de bank kunnen lenen overbruggen. De gemeente stelt de volgende voorwaarden voor deze lening:

- De aanvrager of een van de twee aanvragers woont in Gorinchem en is maximaal 34 jaar oud

- De starterslening kan worden ingezet voor nieuwbouw en bestaande bouw

- Een starterslening (minimaal 2.500, maximaal 25.000 euro) wordt afgesloten met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Dat geeft extra zekerheid. De starterslening is een tweede hypotheek

- De woningprijs is maximaal 260.000 euro voor het jaar 2021

- De gemeente voert de starterslening niet zelf uit, maar dat doet de Stichting Volkshuisvesting Nederland. Zij berekenen kosten voor de behandeling. Dit kost eenmalig 750 euro

Deze starterslening is een goed begin voor het helpen van jongeren in hun zoektocht naar een huis en het is goed dat de gemeente een steuntje in de rug geeft voor de jongeren die op zoek zijn naar een woning. We merken veel moedeloosheid bij jongeren. Zodra er een betaalbare woning beschikbaar is, krijgen we zeker tussen de 25 en 50 reacties binnen van jongeren die belangstelling tonen. Het is bepaald niet leuk om een nee te moeten verkopen, want de situatie is echt nijpend.

Zoals gezegd is de starterslening een goed begin, maar vanuit Den Haag zal er zeker meer moeten gebeuren. Nu kunnen starters een lening tot 25.000 euro aanvragen, maar hoewel de rentes laag zijn, blijven de woningprijzen enorm hoog. Er moeten dus meer betaalbare woningen worden gecreëerd door bijvoorbeeld kantoren en leegstaande panden te transformeren tot woningen en met huurkoopconstructies te gaan werken. Dit houdt in dat je huur betaalt voor de woning en daarmee stap voor stap eigenaar wordt van de woning totdat je deze helemaal afgelost hebt. Dit zijn allerlei stimuleringsmaatregelen waarmee we met z’n allen uit deze woningpandemie kunnen komen. Want volgens de grondwet heeft iedereen recht op een fatsoenlijke woning, maar dat is nu absoluut niet aan de orde.

Bekijk voor meer informatie www.koster-makelaardij.nl of stap eens binnen in het kantoor aan de Havendijk 6. Bellen kan natuurlijk ook: 0183-630030.

advertentie
advertentie