Yvonne bij haar winkel.
Yvonne bij haar winkel. Eline Lohman
Vakmannen in Beeld

De Buurman: unieke mannenwinkel aan de Langendijk in Gorinchem

17 juni 2022 om 12:16 Zakelijk

GORINCHEM Bij de winkel De Buurman aan de Langendijk in Gorinchem moet het raar lopen wil je er niet slagen voor een stoer jongens- of mannencadeau of een ander leuk item. Van een biertafel tot de leukste hebbedingetjes: eigenaresse Yvonne van Dijk is dol op aparte artikelen en heeft dan ook een bomvolle winkel, die uitnodigt tot lekker rondstruinen.


door Eline Lohman

Vijfenhalf jaar geleden begon Yvonne De Buurman, nadat zij verderop op de Langendijk al de winkel De Buurvrouw had, met allemaal cadeaus, planten, kledingaccessoires en nog meer mooie artikelen voor dames. Daar ontstond het idee voor een ‘echtgenoot’ van deze winkel, vertelt Yvonne, zittend op een bankje voor haar kleurrijke etalage.

MET EEN KNIPOOG ,,Ik vond het zielig dat mannen vrouwenwinkeltjes in werden gesleept of buiten stonden te wachten. Ik dacht: ‘waarom begin ik geen mannenwinkel?’. Een beetje met een knipoog en met een stoere inslag. Het is een ‘rariteitenkabinet’: een assortiment waar je niet op uitgekeken raakt. Een unieke collectie met spullen waarvan je niet wist dat je ze nodig had. Een beetje gek, maar helemaal gericht op mannen.” ‘Een beetje gek’, dat slaat op diverse artikelen in het bijzondere assortiment. Van een survivalarmband en ludieke mokken, tot en met kekke sokken en speciaal-biertjes: je raakt niet uitgekeken bij De Buurman. En wie een ander een cadeaubon wil geven, vindt hierop de test ‘zoek het lekker zelf uit’, een zin die perfect slaat op De Buurman. 

Yvonne: ,,Mannen vinden de producten in mijn winkel altijd grappig. Met name de biertafel loopt goed. Die is door de sociale werkplaats gemaakt, net als de hapjesplanken die ik verkoop. Als iemand toch nog iets mist, dan zijn suggesties voor het assortiment altijd welkom. Want het is best moeilijk om in te kopen voor mannen; voor vrouwen is dat gemakkelijker.”

VADERDAG Maar Yvonne houdt wel van een uitdaging. Ze reist veel en komt dan van alles tegen voor in haar winkel, zoals dé eyecatcher in de etalage: een robot. ,,Zoiets kan ik niet in De Buurvrouw neerzetten, dus daarom is het mooi dat ik ook De Buurman heb. Alle mannen tussen de nul en honderd kunnen er slagen. Ook voor de mancave en ook voor Vaderdag. Voor dat laatste is een messenset bijvoorbeeld een goed idee, voor bij de barbecue. Dit is een perfecte winkel om een cadeau voor Vaderdag te scoren.” 

Toeristen vinden het vaak een unieke winkel, die ze nergens tegenkomen. En dat is denk ik ook zo

Het ondernemen spreekt Yvonne - die artikelen in allerlei prijsklassen heeft in haar winkel; van één tot honderd euro - erg aan. ,,Vooral het verzinnen van nieuwe concepten vind ik erg leuk om te doen. Ik heb altijd duizend ideeën, haha. Het mooie van ondernemen vind ik dat je alles zelf doet. Het scheelt dat ik een brede interesse heb. Inkopen, verkopen - ik vind alles leuk dat te maken heeft met mijn zaak en het ondernemen. Net als contact met de klanten. Die contacten zijn soms ook zakelijk: ik maak kerst- en relatiegeschenken op maat. Die liepen lekker door in de coronaperiode en ook was mijn webshop goed op orde, dus ik heb best een aardige tijd gehad tijdens de lockdowns. Mensen bestelden op de website en haalden hun artikelen af in de winkel.” 

Yvonne vertelt dat veel mensen ‘gewoon lekker rondstruinen’ in haar winkel. Kinderen kijken altijd hun ogen uit. Ook toeristen. ,,Toeristen vinden het vaak een unieke winkel, die ze nergens tegenkomen. En dat is denk ik ook zo: waar vind je nu verder een winkel met zulke aparte artikelen? Ik vind het heerlijk dat ik destijds heb besloten om voor mezelf te beginnen. Dat was nadat ik door faillissement mijn werk in de bouwsector kwijtraakte. Door het kopen van spullen tijdens reizen, verkocht ik al wel eens wat op markten en dacht ik: ‘als ik op een markt mijn spullen kan verkopen, dan kan ik dat ook wel in een winkel’. En dat blijkt zeker zo te zijn! Dit werk bevalt me heel goed. Veel klanten verwachten een mannelijke eigenaar en zijn verbaasd als ze mij zien. Maar ik sta mijn mannetje wel!”


Deel dit artikel via:
advertentie

Gerelateerde artikelen