Andrea de Jager.
Andrea de Jager. Eline Lohman

De Jager NalatenschapsAfwikkeling: geen zorgen

24 augustus 2022 om 13:43 Zakelijk

GORINCHEM Een stukje rust brengen voor of na een overlijden: dat wil Andrea de Jager uit Gorinchem met haar bedrijf De Jager NalatenschapsAfwikkeling.


Sinds 2002 werkt Andrea in het notariaat en sinds 2012 richt zij zich volledig op nalatenschappen ofwel boedelafwikkeling. Zij merkte dat de vraag naar praktisch ontzorgen groter werd, ofwel zaken waar nabestaanden na een overlijden mee te maken hebben. Van een abonnement opzeggen tot van alles regelen met de Belastingdienst. Daarom besloot ze in 2020 voor zichzelf te beginnen. ,,Mensen worden vaak alleen al overrompeld door de papieren rompslomp. Die willen ze het liefst naast zich neerleggen, omdat ze volop in het rouwproces zitten, maar dat kan vaak niet. Ik kan het praktische, fiscale deel op me nemen, zodat mensen zich op hun verdriet kunnen richten.”

Ofwel: Andrea is een spin in het web voor alles dat geregeld moet worden bij een overlijden. Voor iedereen, maar in de praktijk vaak voor mensen die er alleen voor zijn komen te staan of voor kinderen die ver weg wonen van hun overleden ouders. Maar het komt ook geregeld voor dat van tevoren al contact opgenomen wordt met Andrea. ,,Door bij leven zaken vast te leggen en te regelen, kan ik een stukje rust brengen. Ik kan bijvoorbeeld samen met iemand kijken naar een testament. Ik werk aanvullend op de notaris, niet concurrerend. Een notaris regelt vaak niet de praktische zaken en ik juist wel. Neem bijvoorbeeld een levenstestament: wie gaat jouw zaken regelen als je nog leeft? Wanneer je bijvoorbeeld dement bent of opgenomen moet worden in een ziekenhuis? Mensen kunnen bijvoorbeeld een familielid aanwijzen, maar ze kunnen mij ook gevolmachtigde maken in een levenstestament. Dit is een akte die via een notaris moet worden opgemaakt, net als een ‘gewoon’ testament. Het is belangrijk dat men een testament of levenstestament regelt wanneer men zelf nog in goede mentale gezondheid is, anders is het misschien te laat, zoals bij dementie. Dan kan een notaris zijn/haar medewerking niet meer verlenen aan het opmaken van een testament of levenstestament. Op tijd je zaken regelen kan ook veel discussies en soms zelfs ruzies voorkomen wanneer iemand zijn/haar wil niet meer kan verklaren of overleden is. Het geeft rust als dit soort zaken geregeld is en ik kan voor die ontzorging staan. Ik zeg vaak: ‘ik hang als een soort parapluutje over alles heen’; ik houd overzicht van wat er geregeld en uitgezocht moet worden en ik heb contact met allerlei partijen en instanties. Ik kom bij mensen thuis, in de eigen, vertrouwde omgeving. Wanneer iemand nog leeft, of wanneer iemand overleden is.” 

Andrea merkt dat veel mensen niet weten dat ‘iemand zoals zij’ bestaat: een jonger iemand die praktische zaken in goede banen kan leiden. ,,Het voelt voor mensen goed en opgeruimd om hun verhaal te doen. Er is ruimte voor emotie en ze kunnen precies aangeven hoe ze zaken geregeld willen hebben. Zo hoef je anderen na je overlijden niet te belasten met rompslomp en je nabestaanden kunnen dan eerder door met verwerking. Ik wil vooral heel laagdrempelig zijn voor mensen.” Heeft u het goed geregeld van tevoren? Neem voor advies contact op met Andrea de Jager: info@djna.nl.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie