Raymond Zonneveld naast zijn whisky assortiment.
Raymond Zonneveld naast zijn whisky assortiment. BDU

Ervaar eens een prachtige whisky uit Japan of Nederland: ‘Ontdek wat er in de fles zit’

5 okt, 15:30 Zakelijk

GORINCHEM Het wereldwijde drankassortiment kent vele verschillende whiskysoorten. Toch ziet een slijterij zoals Mitra Zonneveld in Gorinchem dat klanten vaak gerichter één soort kopen. En dat is jammer, want er is veel meer keuze.

Het is een maandagochtend als we bij Mitra Zonneveld aan De Linie in Gorinchem naar binnen wandelen. Raymond Zonneveld, de eigenaar van deze slijterij, opende hier vier jaar geleden de deuren. Zijn winkel is goed gevuld met een breed scala aan dranken. Van speciaalbieren en wijnen tot aan rum en cognac. Maar vergeet vooral het whisky assortiment niet. De slijterij van Raymond telt namelijk 24 planken gevuld met allerlei whiskysoorten.

JAPAN De drie grootste whisky landen zijn de Verenigde Staten, Ierland en Schotland. Daarom zie je volgens Raymond whisky uit deze landen ook het meeste terugkomen. ,,Terwijl er heel veel andere landen zijn die ook prachtige whisky produceren. Ga bijvoorbeeld meer richting het Oosten en ervaar de whisky zoals deze in Japan wordt gedistilleerd. Alleen daar hebben we er al vijf soorten van. Of zoek het eens dichterbij huis op en ervaar de Engelse, Duitse en Deense merken, of blijf helemaal thuis en haal een Nederlandse whisky zoals Frysk Hynder in huis. Er is zoveel wat men nog niet kent.’’

GERICHT ZOEKEN Hoe het komt dat de whiskykennis van klanten vaak niet heel breed is, valt volgens Raymond moeilijk uit te leggen. ,,We zien dat klanten hier gericht komen winkelen voor een specifieke soort drank en merk.’’ Deze uitspraak wordt bevestigd wanneer een klant in de winkel aangeeft op zoek te zijn naar Bacardi rum. En bij whisky zijn Jack Daniels en Famous Grouse bekende en populaire merken.

ONTDEKKEN Mitra Zonneveld probeert de klant uit te dagen om ook eens te proeven. Er staan verschillende soorten flessen geopend met daarnaast proefbekertjes. ,,Zo kan men in de winkel de smaak ervaren en ontdekken wat er in de fles zit’’, vertelt Raymond. 

WHISKY PROEVERIJ Maar ook organiseert de Gorinchemse slijterij proeverijen. De eerstvolgende is op donderdag 13 oktober. Whiskykenner of niet, deze proeverij is volgens Raymond echt een aanrader. ,,We laten een whisky expert langskomen en schenken voor het proeven wat meer onbekende soorten whisky. We hanteren een groepsgrootte van maximaal 35 personen waardoor de expert ook zoveel mogelijk vragen kan beantwoorden. Liefhebbers kunnen zich hiervoor bij ons in de winkel aanmelden. Maar in onze slijterij kun je ook gewoon langskomen om kennis te maken met diverse whisky’s.” 

Dit artikel wordt u aangeboden door Mitra Zonneveld

Deel dit artikel via:
advertentie