Links Femke Hogema van Profit First Nederland en rechts Janine van Vliet.
Links Femke Hogema van Profit First Nederland en rechts Janine van Vliet. Aangeleverd

Internationale prijs voor Gorinchemse Janine van Vliet van Koken met Cijfers

7 oktober 2022 om 13:51 Zakelijk

NEW YORK Met de stijgende inkoop- en energiekosten, personeelstekorten en coronaschulden is het op dit moment voor sommige bedrijven lastig ondernemen. De onzekerheid naar de toekomst is groot, de angst en slapeloze nachten nemen toe. ‘Kan ik straks als ondernemer mijn rekeningen nog wel betalen?’ Janine van Vliet uit Gorinchem startte haar bedrijf Koken met Cijfers met maar één missie: alle MKB-ondernemers in Nederland financieel gezond krijgen. Ze won er afgelopen vrijdag zelfs een internationale prijs mee in New York.

Ze is géén accountant, maar als ‘Profit First Professional’ biedt Van Vliet ondernemers financieel perspectief en uitleg ‘in Jip-en-Janneke taal’. Ze helpt hardwerkende MKB-ondernemers – vooral hen met een ‘kleinbedrijf’ - naar financiële rust, volgens de Profit First methode. Het doel hiervan is om een onderneming te realiseren die voor de ondernemer werkt, in plaats van andersom. Winst wordt hierbij niet gezien als een restbedrag, maar als een vast én belangrijk deel van de omzet. Van Vliet: ,,De Profit First methode is in essentie een potjessysteem - voor elke kostenpost een potje - zodat er meer overzicht en rust ontstaat. De ondernemer kan daardoor sturen op winst, in plaats van enkel geld bij elkaar hoeven schrapen om rekeningen te betalen.”

VERANDERING VAAK MOEILIJK

De financiële adviseur uit Gorinchem werkt al 15 jaar met midden- en kleinbedrijven: ,,Ik zie precies wat er misgaat, want die informatie haal ik uit de cijfers van het bedrijf. Ik heb in al die jaren mijn klanten steeds geadviseerd wat ze hebben te veranderen. Maar verandering is vaak moeilijk; en sommige klanten gingen dan door op de manier zoals ze het altijd al deden. Ook al verdienden ze daar geen geld mee. Dat gegeven bleef me bezighouden, want ergens spraken we dus niet elkaars taal. Zonde.” Sinds zij Profit First toepast bij haar klanten, gaat dat aanzienlijk beter.

GELDSTROMEN EN WINST

Van Vliet snapt ook wel waarom ondernemers niet makkelijk veranderen: ,,Wanneer ondernemers geen cijfers lezen, omdat ze die niet snappen, durven ze het niet te zeggen tegen een expert. Ze zijn bang om dom gevonden te worden.’’ Hoe zij met Profit First deze ondernemers helpt? “Het saldo op hun bankrekening is een momentopname en vertelt niet het hele verhaal. Met de methode sturen we aan op geldstromen en winst. Niet op het enkel betalen van de rekeningen. Wanneer we het overzicht hebben, leg ik in eenvoudige taal uit waar die cijfers voor staan.’’In 2018 werd Van Vliet geattendeerd op het boek Profit First. En na de eerste 20 bladzijden wist ze meteen: “Ik heb hier goud in handen! Dit is de oplossing voor het probleem wat ik al jarenlang ervaar bij ondernemers. Ik certificeerde me in 2019 als Profit First Professional. Ik heb mijn baan in loondienst opgezegd en in 2020 ben ik als zelfstandig ondernemer gestart.’’

IN DE PRIJZEN GEVALLEN

Haar verdiensten zijn niet onopgemerkt gebleven. Ze heeft inmiddels tientallen ondernemers geholpen financieel gezond te worden. ,,De eerste ondernemer met forse coronaschulden kreeg ik weer op de rit. Hoe gaaf is het om perspectief te kunnen bieden? Het gaat mij erom dat die ondernemer weer lekker kan slapen, dat hij zijn gezin te eten kan blijven geven en dat ik die glimlach weer terugzie op zijn gezicht.’’ In 2021 won ze al ‘The Ambassador of the Year Award’ en in 2022 mag ze zichzelf ‘Member of the Year’ en ‘Firm of the Year’ noemen: de beste Profit First Professional van Nederland. Haar advies is keihard en glashelder aan kleinbedrijven: ,,Wacht niet, maar kom nu in actie. Want het is 10 voor 12, en je kunt er zelf voor zorgen dat het niet 5 óver 12 gaat worden. Hoe? Hulp vragen. Je bent niet de enige. Maar wees op tijd. En die tijd is nu!’’

advertentie
advertentie