Verlichting die het niet doet is een typisch najaarsprobleem, merkt Martijn Dekker.
Verlichting die het niet doet is een typisch najaarsprobleem, merkt Martijn Dekker. Jan Noorlandt

Veilig onderweg in de herfst - ‘Banden blijven langer goed als je ze op spanning houdt’

5 september 2023 om 14:17 Zakelijk

SCHELLUINEN Voor de recreatieve fietser loopt het hoogseizoen misschien op zijn einde, maar woon-werkverkeer en de scholieren maken weer volop kilometers op de fietspaden. Dat gebeurt nu nog (meestal) in fijne omstandigheden, maar de herfst staat voor de deur. Niet vergeten dus om de fiets tijdig in goede conditie te brengen!

Hoe ver het ook weg lijkt in de nazomer: de dagen worden wel degelijk weer korter. En als het straks echt kouder en natter wordt en de bladeren en takken van de bomen waaien kan het weer verraderlijk worden op de weg. Het is allemaal geen ramp, mits je ervoor zorgt dat je veilig en zichtbaar op de fiets stapt.

KLEINE DINGETJES

Het zal voor iedere fietser herkenbaar zijn: je ziet pas als er iets aan je fiets mankeert als het te laat is. ,,Je hebt de hele zomer je licht niet aan gehad. Dus je merkt straks dat je batterij leeg is als je voor het eerst weer in het donker naar je werk of school fietst’’, stelt Martijn Dekker van Profile Martijn Dekker in Schelluinen. ,,Het zijn vaak kleine dingetjes om te verhelpen, maar je hebt er nu eenmaal vijf maanden niet naar hoeven omkijken. Ik had deze week nog een mevrouw in de zaak, die weer een keer ’s avonds op de fiets moest en geen licht meer had. Er zat een stekkertje los. Zo opgelost, maar laat het even nakijken.’’

BANDEN

De verlichting springt het meest in het oog (uit cijfers van Veilig Verkeer Nederland blijkt echter dat die op 30 procent van de fietsen niet op orde is!), maar er zijn meer puntjes van aandacht met het najaar in aantocht. Niet te onderschatten – zeker niet op een snellere elektrische fiets – is het belang van goede banden. 

,,Zorg dat er voldoende profiel op zit’’, tipt Martijn Dekker. ,,Dan heb je meer grip als de wegen gladder zijn. De banden blijven langer goed als je ze op spanning houdt. Daarmee voorkom je slijtage. Het fietst ook fijner. Ik merk alleen wel dat mensen op elektrische fietsen langer doorfietsen op half lege banden, omdat je er minder last van hebt dan op een gewone fiets. Maar op die manier slijten banden dus wel sneller.’’

ONDERHOUD

Vocht is de grote vijand van elektronica op de fiets. Een najaarscheck voorkomt dat er nattigheid in je display kruipt of bij de contactpunten van de bedrading komt. Regelmatig onderhoud verlengt op de langere termijn de levensduur van de fiets en zorgt dat je niet voor onverwachte verrassingen komt te staan. Want: niets zo vervelend als een elektrische fiets waarvan de aandrijving halverwege de rit wegvalt. Ook de ketting dient regelmatig nagekeken te worden; die krijgt straks weer te lijden van de pekel als er gestrooid wordt.

GRATIS NAJAARSCONTROLE

,,Het basisonderhoud kun je ook prima zelf uitvoeren’’, benadrukt Dekker. ,,Wij hebben een complete lijn van Cyclon waarmee je de fiets schoonhoudt en beschermt.’’ Bij Profile Martijn Dekker in Schelluinen kun je in de maand september een afspraak maken voor een gratis najaarscontrole van de fiets. Komen daarbij noodzakelijke reparaties aan het licht, dan kunnen die gelijk worden uitgevoerd.

Dit artikel wordt u aangeboden door Profile Martijn Dekker.

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie