Sanneke Crok, Marijke Zwart en Elbert van den Doel.
Sanneke Crok, Marijke Zwart en Elbert van den Doel. Eline Lohman

Gorinchem Gezond Campagne gestart: Gorcumers bewegen naar een gezonder leven

13 juni 2023 om 10:54 Zorg

GORINCHEM Als aftrap van de Gorinchem Gezond week van 19 tot en met 24 juni is vrijdag 9 juni de eerste poster van de Gorinchem Gezond Campagne overhandigd aan Elbert van den Doel.


door Eline Lohman

Gorcumers bewegen naar een gezonder leven, zonder wijzend vingertje: dat is het doel van de campagne. Eén van de thema’s binnen Gorinchem Gezond is de bewustwording van het eten en drinken van suiker. Veel producten lijken gezonder dan ze zijn. Het kan best lastig kiezen zijn. Het eten en drinken van suikerrijke producten verhoogt de kans op overgewicht en dit verhoogt de kans op diabetes type 2 en hart- en vaatziekten. Genoeg reden om hier iets aan te doen met Gorinchem Gezond, vinden diverse partijen, te weten Gorinchem Gezond waarbij 33 organisaties aangesloten zijn, waaronder de gemeente Gorinchem, Cisca den Boer van Chillicious en gewichtsconsulente Marijke Zwart. Ook supermarktketen PLUS Elbert van den Doel vindt gezond en goed eten en drinken belangrijk. Daarom werkten zij mee aan de poster ‘Hoeveel suiker krijg jij binnen?’, die vrijdag overhandigd is aan Elbert, waarmee de campagne officieel gestart is. 

De poster is op veel plekken in de stad terug te zien. Naast de poster is er een magazine ‘Fris & fit, met minder suiker meer energie’ gemaakt, met informatie over wat suiker in je lichaam doet, feiten & fabels, tips om de zoete drang te verminderen en meer. Het magazine wordt verspreid in de stad en is ook online te vinden op de website van Gorinchem Beweegt.


NADENKEN

Het belang van de campagne zit vooral in de bewustwording, vertelt Sanneke Crok van de gemeente Gorinchem. ,,Wij hopen dat de poster je tot nadenken zet. Neem nu een krentenbol: veel ouders geven die aan hun kinderen als gezond alternatief, maar veel mensen weten niet dat hier maar liefst vier suikerklontjes in zitten. Ook een eierkoek bevat aardig wat suiker, net als vers vruchtensap. Misschien weten mensen wel wat suiker doet, maar nog niet zo goed hoeveel suiker waarin zit. Wij bieden mensen met de poster en het magazine even een reminder, zodat het weer vers in het geheugen zit. Alle beetjes helpen, denken wij.” 

Sanneke: ,,Neem nu het mentale aspect: het emotie-eten. Een belangrijk onderwerp, waarover mensen kunnen lezen in het magazine. We willen laten zien dat een gezonde leefstijl niet duur of ingewikkeld hoeft te zijn. Het zit in de kleine dingen. Kleine stappen maken een groot verschil. Gorinchem Gezond is gericht op zelf keuzes maken. We stimuleren en faciliteren gezonde keuzes rondom voeding, beweging, ontspanning, slaap, sociale activiteiten en zingeving. Gezamenlijk maken we gezonde keuzes leuker en makkelijker.” 

Daar is Elbert blij mee. ,,Wij ondersteunen dit project als supermarkt van harte. We merken dat er zeker meer fruit en groente wordt verkocht. Nu moet er nog meer bewustwording komen over minder suikers in producten.” Dat laatste vindt ook Marijke belangrijk. ,,Neem nu gezonde repen: daar zitten vaak veel suikers in. Dat weten veel mensen niet. Het gaat er met de campagne niet om wat fout is en we zeggen niet dat je nooit meer iets zoet kan eten, maar kies bewuster. Want overgewicht neemt toe, ook in Gorinchem.”


De poster.
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie