Amarantha UitvaartzorgPetra van de Minkelis-KlopDam 154241 BL Arkelinfo@amaranthauitvaartzorg.nlwww.amaranthauitvaartzorg.nl
Amarantha UitvaartzorgPetra van de Minkelis-KlopDam 154241 BL Arkelinfo@amaranthauitvaartzorg.nlwww.amaranthauitvaartzorg.nl Henk Ganzeboom

De uitvaart-specialist over passende muziek: Welke muziek mag op uw uitvaart klinken?

24 februari 2021 om 08:07 Advertorial_1

‘Oh, dit vind ik zo mooi, dit mogen ze op mijn uitvaart draaien!’ Als mensen het over muziek hebben die hen raakt, zeggen ze dat weleens. En dat is prettig. Want als nabestaande kunt u flink verlegen zijn met de vraag hoe u een passend afscheid inricht. Een duidelijk uitgesproken voorkeur voor bepaalde nummers, een artiest of musicus maakt het een stuk makkelijker.

Muziektradities veranderen snel. Nog niet zolang geleden bepaalde je afkomst min of meer welke muziek er tijdens je uitvaart klonk. In de Rooms-Katholieke kerk ontstonden requiems, in de protestantse traditie werden naast psalmen de liederen van Johannes de Heer populair. Tegenwoordig zijn het meer en meer nummers van bekende artiesten die tijdens een uitvaartplechtigheid klinken. Als liefhebber van klassieke muziek geniet ik zelf trouwens het meest van een mooie aria uit de Matthäus Passion van J.S. Bach.


Een onuitputtelijke bron

Hoe groot de verschillen in culturen en religies ook zijn, in ons verdriet willen we gekend worden, we willen emoties voelen en delen. Muziek is daarvoor een onuitputtelijke bron. Muziek ontroert, troost, geeft rust en kracht. Muziek geeft woorden aan wat we niet kunnen zeggen. Juist in momenten van verdriet en vertwijfeling geeft muziek ruimte om weer op adem te komen en emoties te kanaliseren. Luisteren naar de favoriete muziek van degene van wie u hield biedt troost en verbinding tussen nabestaanden. Het helpt het verdriet op een bijzondere manier met elkaar te delen.

Livemuziek

Muziek is erg bepalend voor het afscheid, zeker als het livemuziek is, bijvoorbeeld een orgel in een monumentale kerk of een cellosuite in een klein, intiem gezelschap. Veel mensen denken niet aan de mogelijkheid van livemuziek, maar het kan zo ontroerend zijn en heel veel toevoegen. Het koor waar de overledene lid van was of zo graag naar luisterde, een kleindochter die harp speelt. Twee muzikale nichten die de liederen en psalmen zingen nu dat niet collectief kan.

Eerbetoon en troost tegelijk

Livemuziek kan heel teder zijn, zoals een kleinkind dat een liedje bij de kist zingt. Livemuziek kan ook heel overweldigend zijn: de plaatselijke fanfare waar iemand jarenlang lid van was en die al spelend de rouwstoet naar de begraafplaats begeleidt. Kunt u zich een mooier eerbetoon aan de overledene voorstellen, een eerbetoon dat meteen ook troost is voor de achterblijvers?

Welke muziek heeft úw voorkeur?

De uitvaartbegeleiders van Amarantha Uitvaartzorg ervaren bij elk afscheid weer hoe belangrijk passende muziek kan zijn. Maak dus gerust een afspraak om (vrijblijvend) door te praten over welke muziek bij uw uitvaart mag klinken.

advertentie
advertentie