Restaurator Bernard Siera (links) met naast hem conservator Chris Will.
Restaurator Bernard Siera (links) met naast hem conservator Chris Will. Rob Kreszner

Kroonjuwelen van Jan Blanken

2 oktober 2018 om 11:44 lokaal

GORINCHEM Voor de tentoonstelling Kroonjuwelen van Jan Blanken in het Museum van Vianen stelde het Gorcums Museum een fraai molenmodel beschikbaar: een poldermolen met twee schepraden. Het werd in 1831 gemaakt in opdracht van waterbouwkundige Jan Blanken. Het houten model werd opgeknapt door restaurator Bernard Siera (links op de foto). Historicus Chris Will stelde de expositie samen.

Rubriek Gorcums Museum door Rob Kreszner

De begin 19de eeuw in Vianen woonachtige Jan Blanken (1755-1838), is verbonden aan talloze grote waterbouwkundige werken in Nederland, aangelegd in de beginperiode van de waterstaatszorg onder Keizer Napoleon, maar vooral onder Koning Willem I. In en rond Gorinchem realiseerde hij onder meer de waaiersluis in de Lingehaven, de Oude Merwedesluis en het Kanaal van Steenenhoek met schutsluizen.

Om deze beroemde inwoner van Vianen en pionier onder de waterbouwkundigen aan de vergetelheid te onttrekken is er in het Stedelijk Museum Vianen een tentoonstelling aan Jan Blanken en zijn innovatieve werken gewijd. Zoals bekend zijn namen als Leeghwater (droogmakerijen) en Lely (afsluitdijk) onlosmakelijk verbonden aan indrukwekkende waterwerken. Echter, Jan Blanken is minstens zo bepalend, zo niet invloedrijker geweest op de vormgeving van het Nederlandse landschap. Veel van zijn werken kunnen we, door zijn innovatieve vindingen en creativiteit, bestempelen als kroonjuwelen van land- en watermanagement.

In de tentoonstelling Kroonjuwelen van Jan Blanken wordt aan de hand van diverse unieke modellen, objecten, schilderijen, prenten en kaarten uitgebreid ingegaan op zijn innovatieve vindingen zoals waaiersluizen, het droogdok in Hellevoetsluis, de aanleg van het Zederik kanaal, het Noord-Hollands kanaal en een vijftiental objecten die nu nog beleefbaar zijn in en rond de Vijfheerenlanden.

Hoe belangrijk Jan Blanken is geweest, getuigen zijn vele onderscheidingen: onder meer de Orde van de Rode Adelaar van Pruisen, de Orde van de Neder-landse Leeuw en de Orde van het Legioen van Eer. Om meer bekendheid te geven aan wat deze unieke persoon voor Nederland heeft betekend, is aan de Jan Blankenweg in Vianen een informatief monument geplaatst. Op 17 juli, zijn 180e sterfdag, vond de officiële ont-hulling plaats. De tentoonstelling Kroonjuwelen van Jan Blanken is te zien tot en met 28 oktober 2018 in het Stedelijk Museum van Vianen

advertentie
advertentie