Afbeelding
Gemeente Gorinchem

Gemeenteraad hervat na reces het fysieke vergaderen

20 augustus 2020 om 15:21 Politiek

GORINCHEM Na afloop van het zomerreces komt de gemeenteraad van Gorinchem tijdens de vergaderingen weer fysiek bijeen. Door fysieke maatregelen in de raadzaal, voorschriften en afspraken is het mogelijk coronaproof te vergaderen.

Tijdens het zomerreces zijn er aanpassingen gerealiseerd in de raadszaal waardoor fysiek vergaderen op basis van de RIVM richtlijnen mogelijk is. De volgende maatregelen zijn genomen: Tussen de zitplaatsen van de raadsleden zijn ‘spatschermen’ geplaatst zodat er ook zonder 1,5 meter afstand een veilige situatie ontstaat; In de raadzaal worden looproutes aangegeven waarlangs de raadsleden elkaar met 1,5 meter afstand kunnen passeren; Microfoons en tafels worden regelmatig schoongemaakt en deelnemers aan de vergadering wassen regelmatig hun handen; Personen met gezondheidsklachten blijven thuis; Tijdens de parallelsessies zal er per fractie slechts één woordvoerder deelnemen; Ambtenaren volgen de vergaderingen zo veel mogelijk via de livestream. Voor publiek en pers is het nog niet mogelijk om de vergadering in de raadzaal bij te wonen. De vergadering is via de livestream te volgen.

Sinds de coronamaatregelen in maart vergadert de raad online. Het digitaal vergaderen werd snel gerealiseerd en bleek een goed alternatief. Hoewel het goed is dat de vergaderingen door zijn gegaan, heeft het digitale vergaderen ook nadelen. Het organiseren van de vergaderingen is technisch lastig en het is voor raadsleden moeilijk om goed met elkaar in debat te gaan.

Om deze redenen besloot de gemeenteraad dan ook om de raadsvergadering voor de Perspectiefnota op 9 juli in de evenementenhal te organiseren waar voldoende ruimte was om op gepaste afstand te vergaderen. Die ruimte heeft het stadhuis niet, maar met de genomen maatregelen in het stadhuis kan de gemeenteraad weer samenkomen en op een veilige en verantwoorde manier zijn controlerende rol ten volste vervullen.

advertentie
advertentie