Werkloosheid stijgt in steden

27 januari 2009 om 00:00 Nieuws

Acht bedrijven hebben bij het UWV Werkbedrijf (voorheen CWI) gesprekken gevoerd over werktijdverkorting, maar hebben daarvan afgezien. ,,Er zitten wel wat haken en ogen aan de regeling,” legt woordvoerder Cocky Dullaart van UWV uit. De regeling geldt voor maximaal 24 weken en de werkgevers moeten zelf de uitkering aanvullen. In de betreffende branche – hoofdzakelijk de makelaardij – bleek dit voor de werkgevers geen handige oplossing. In december zijn de ontslagen gevallen in de makelaardij en in de branche voor hypotheken en verzekeringen. Ook in de transportsector en de autobranche vielen klappen. Het werkloosheidspercentage is in Gorinchem nu 3,3 procent. In de waard iets meer dan 1 procent. In het Land van Heusden en Altena 1,5 procent. Verder blijkt uit de cijfers dat laag opgeleide 45-plussers heel moeilijk aan een nieuwe baan komen, de helft van de werkzoekenden. Voor het eerst in jaren is de werkloosheid onder de jeugd toegenomen, in Gorinchem 27 jongeren onder de 23 jaar. In Gorinchem is veel Midden en Kleinbedrijf (MKB). ,,Dat is gunstig,” zegt Dullaart, ,,want het MKB is heel divers en daarmee ook de werkgelegenheid. Door de diversiteit ben je minder kwetsbaar.”

Makelaardij en transportsector zitten in dip REGIO – De werkloosheid in de Alblasserwaard is in december alleen in Gorinchem gestegen, van 709 naar 751 personen (een stijging van 6 procent). In de waard bleven de cijfers nagenoeg gelijk. De ontwikkeling in Gorinchem komt overeen met die in Dordrecht.

,,Januari wordt een moeilijke maand. Eerst gaat de flexibele schil eraf, uitzendkrachten en gedetacheerden. En dan gaat het verder.” Toch ziet Dullaart grote verschillen met de jaren tachtig. ,,We hebben hoe dan ook te maken met de vergrijzing. De babyboomers gaan met pensioen en daardoor zal uiteindelijk de behoefte aan personeel blijven. Er is nog altijd een krapte op de arbeidsmarkt.”

uMeer info: www.werk.nl

advertentie
advertentie