GroenLinks toch niet zo 'groen'

13 januari 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM – GroenLinks zit met een duivels dilemma. Als groene partij, met duurzaamheid hoog in het vaandel, kan ze niet voor verwarming van buitenlucht zijn. Het hele idee van winterterrassen moet bij de ‘groenen’ als draconische verspilling van energie worden gezien. ,,Maar wat moet je met zo’n terras als het te koud is? Verwarmen is onvermijdelijk,” aldus veronderstelt fractieleider Rutger van Breemen. ,,Maar dan moeten de terrassen op z’n minst wind- en waterdicht worden gemaakt.”

Het voorstel om de winterterrassen dit jaar te gedogen en voor volgend jaar in een nieuw bestemmingsplan voor de binnenstad op te nemen, komt van het college van burgemeester en wethouders. Uitgerekend wethouder Arjen Rijsdijk van GroenLinks heeft zowel ruimtelijke ordening als duurzaamheid in portefeuille. De discussie leek even een één-tweetje te worden tussen beide groene heren. ,,We willen een aantrekkelijke binnenstad. Dat is belangrijk voor toerisme en economie. Voorwaarde is dat de terrassen geheel of gedeeltelijk worden afgeschermd en dat die voorzieningen wegneembaar zijn. Maar het mag geen ratjetoe worden. Daarom hebben we de horecaondernemers gevraagd om zelf kwaliteitseisen aan de winterterrassen te stellen,” aldus wethouder Rijsdijk.

Voor Gemma Biesheuvel (PvdA) was dit aanleiding te reageren. ,,Het moeten geen lelijke partytenten worden. En voor verwarming heb je bijvoorbeeld straalkachels die alleen aan gaan als er iemand is. Zo kan je energieverspilling toch beperken.” Wethouder Rijsdijk antwoordde dat de gemeente dit wel kan aanmoedigen, maar niet eisen. Hij stelde de startnotitie voor het nieuwe bestemmingsplan binnenstad nog voor dit jaar in het vooruitzicht.

advertentie
advertentie