Oog in oog met de Martelaren van Gorcum

29 mei 2012 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Het Gorcums Museum wijdt vanaf zaterdag 9 juni tot en met zondag 26 augustus een tentoonstelling aan een belangrijk, maar tot nog toe onderbelicht historisch fenomeen: De Martelaren van Gorcum, de negentien katholieke geestelijken die op 9 juli 1572 door de Watergeuzen in Den Briel om het leven zijn gebracht en bijna 3 eeuwen later, in 1867, heilig werden verklaard.

Het project Oog in oog met de Martelaren van Gorcum kwam tot stand dankzij de inspanning van velen, waaronder gastconservator Roy Tepe die in deze krant tweewekelijks een interessante column schreef over de martelaren. Ook het Bisdom Rotterdam, de historische vereniging Oud-Gorcum, het regionaal archief en christelijke scholengemeenschap De Hoven verleenden hun medewerking aan dit project.

In de tentoonstelling die onderdeel uitmaakt van het project is werk opgenomen van hedendaagse beeldend kunstenaars die het thema martelaarschap/verdraagzaamheid hanteren. Daarnaast zijn er natuurlijk allerlei afbeeldingen en relikwieën te zien die te maken hebben met De Martelaren van Gorinchem. Tijdens de expositie vinden verschillende activiteiten plaats in en vanuit Gorinchem. Op zondag 8 juli, woensdag 11 juli, zaterdag 21 juli, woensdag 12 augustus en woensdag 22 augustus geeft gastconservator Roy Tepe om 13.30 uur een speciale rondleiding door de expositie.

Leerlingen van De Uilenhof van CS De Hoven vertolken het project Martelaar!!! Met dit project staan de leerlingen van de tweede klas stil bij hun lokale geschiedenis en allerlei thema's die samenhangen met martelaarschap. Dit resulteerde in een grootschalig educatief project dat op 11 en 12 juni in Gorinchem vanaf 19.00 uur te zien is bij molen De Hoop en op 14 juni in de Bedevaartskerk in Brielle.

Geert Sutter, tekenaar van het stripalbum De tijdelijke dood over de Martelaren van Gorcum, geeft woensdag 13 juni een workshop striptekenen in het museum. Aanvang: 13.30 uur. Op vrijdag 15 juni vindt er in het Gorcums Museum een debat plaats over tolerantie, verdraagzaamheid en compassie. Vanaf 19.00 uur inloop en bezichtiging museum. het debat vangt om 20.00 uur aan. Op zaterdag 23 juni vertrekt om 8.30 uur vanaf de Buiten de waterpoort en excursie naar Brielle. Er wordt een bezoek gebracht aan Bedevaartskerk HH Nicolaas Pieck en gezellen en het Historisch Museum Den Briel gevolgd door een stadswandeling.

De bloedige bevrijding van Gorcum in 1572 wordt op zaterdag 30 juni gespeeld door de huidige inwoners van Gorinchem. Deze voorstelling is om 13.00 uur, 14.00 uur en 15.00 uur te zien bij het museum. Historicus Bert Stamkot geeft zondag 12 augustus een Martelaren stadswandeling. Deze wandeling gaat om 14.00 uur van start bij het museum.

Woensdag 27 juni en zondag 19 augustus geeft Ina Bertsch een voordracht in het Gorcums Museum over de martelaren. Aanvang: 14.00 uur. Een andere voordracht, dit keer over het martelaarschap in het algemeen wordt op woensdag 1 augustus vanaf 13.30 uur gegeven door Rutger van Breemen. Een week later geeft deze zelfde Rutger van Breemen een voordracht met als thema: Martelaren van Gorcum: was het waard er voor te sterven.

Teun Braken speelt op zaterdag 16 juni muziek uit de tijd van de martelaren op de muselaer. Aanvang: 13.30 uur. Helga Buitelaar gaat bovendien een workshop oude muziek geven, maar hiervan is nog geen datum bekend.

Kijk voor actuele informatie, tijden en kosten op www.gorcumsmuseum.nl. Aanmelden voor de activiteiten kan via j.versluis@gorinchem.nl, onder vermelding van naam, email, telefoonnummer, activiteit en datum. Telefonisch reserveren kan ook, op dinsdag tot en met vrijdag tussen 9.00 uur en 10.00 uur: 0183- 632821.

advertentie
advertentie