Spaan zet vraagtekens bij doping verhaal Spakenburg

17 augustus 2014 om 00:00 Sport

WERKENDAM- Kees Spaan, Technisch Directeur bij Kozakken Boys, zet vraagtekens bij de dopingverhalen die de ronde doen rondom competitiegenoot Spakenburg. Volgens de oud-speler van SVW en Kozakken Boys is het verhaal de wereld ingekomen door twee teleurgestelde ex-spelers. Op het gebruik van stimulantia staan in Werkendam zware sancties volgens de TD, maar het helemaal in de hand hebben is in de praktijk niet mogelijk.

door Gerard Droog

Twee weken geleden ging er een schok door het amateurvoetbal toen een publicatie in NRC Handelsblad verhulde dat een deel van de selectie van topklasser Spakenburg doping had gebruikt. Volgens twee voormalige spelers zou in seizoen 2011/12, het jaar waarin Spakenburg niet alleen het kampioenschap in de zaterdag topklasse binnenhaalde, maar tevens beslag legde op de nationale amateur titel, door een deel van de selectie structureel doping zijn gebruikt. Het zou gaan om Crack-V3 met daarin de sinds 2004 verboden middel methylhexanamine, een stof die het uithoudingsvermogen van sporters vergroot. De zaak is inmiddels in onderzoek bij De Dopingautoriteit die na afronding daarvan haar bevindingen zal delen met de KNVB. Mochten de onderzoeksresultaten negatief voor Spakenburg uitpakken, dan zal dat voor de topklasser vergaande consequenties kunnen hebben. Zo kunnen betrokken spelers voor twee jaar geschorst worden en kunnen de behaalde resultaten en titels 'De Blauwen' ontnomen worden.

,,Flauwekul, dat was mijn eerste gedachte," laat Kees Spaan weten. ,,Volgens mij gaat het om twee teleurgestelde ex-spelers die maar wat roepen. Waarom komen ze nu pas met die informatie en niet eerder, vraag ik me af." In het betreffende artikel wordt ook de naam van oud-ADO speler Ricky van den Berg genoemd. ,,Ik heb Ricky aan de telefoon gehad," gaat Spaan verder. ,,Hij vertelde me dat het totale onzin was en als hij al doping zou overwegen, hij dat eerder in zijn periode als betaald voetballer zou hebben gedaan, maar zeker niet op amateurniveau."

Bij de Werkendamse topklasser is het gebruik van stimulerende middelen uit den boze. ,,Sport hoort clean te zijn," laat de Dordtenaar weten. ,,Bij Kozakken Boys is er een zero tolerance beleid op dat gebied. Wij willen daar helemaal niets mee te maken hebben. In de contracten met onze spelers hebben wij over dit onderwerp een clausule opgenomen. De sancties die daarin genoemd worden zijn zeker niet mals te noemen. Toch kun je als club niet overal de hand in hebben. Wat een speler privé doet, vindt buiten onze waarnemingssfeer plaats," besluit Spaan.

advertentie
advertentie