Afbeelding
Syndion

Mijlpaal voor dagactiviteitencentrum Gorcum; bestuurder Harry Vogelaar en cliënt Pascal Blanken slaan laatste paal

4 juni 2021 om 10:06 Zorg

GORINCHEM Niet de eerste, maar de laatste paal van het nieuw te bouwen DAC Gorcum, een dagbestedingslocatie van Syndion, werd woensdagmiddag de grond in geslagen door bestuurder Harry Vogelaar en cliënt Pascal Blanken. Deze bijzondere handeling kon rekenen op veel belangstelling van de toekomstige gebruikers van het pand. Met confetti en ballonnen werd het zo, ondanks de beperkende coronamaatregelen, toch nog een klein feestje.

DAC Gorcum is een dagactiviteitencentrum van Syndion, een organisatie voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. DAC Gorcum is nu nog gevestigd aan de Valkeniersweg, een paar honderd meter verderop in de wijk. Bij DAC Gorcum worden arbeidsmatige en belevingsgerichte activiteiten aangeboden aan mensen met een matige tot zeer ernstige verstandelijke beperking. De cliënten van DAC Gorcum zijn kwetsbaar en vragen dan ook om een intensieve zorg en begeleiding, veel nabijheid en bescherming.

ROLLEBOL Het pand aan de Valkeniersweg dateert uit 1974 en is dermate verouderd dat renovatie niet mogelijk is. Nieuwbouw op dezelfde locatie is vanwege de kwetsbare doelgroep niet wenselijk; dit zou namelijk betekenen dat de cliënten meerdere keren moeten verhuizen. Door de sloop van de voormalige Rollebol, kinderdagcentrum van Syndion, kwam er echter een prachtige locatie vrij aan de Kennelweg. Tot de nieuwbouw aan de Kennelweg is gerealiseerd, maken de cliënten gebruik van het huidige pand aan de Valkeniersweg.

De bouwwerkzaamheden worden verricht door aannemer De Nijs-Soffers. De aannemer verwacht het nieuwe pand medio december 2021 op te leveren. Cliënten en begeleiders nemen vervolgens in het eerste kwartaal van 2022 hun intrek in het nieuwe gebouw dat volledig is toegespitst op de moderne manier van begeleiden. Het nieuwe DAC Gorcum wordt bovendien een regionaal expertisecentrum op het gebied van ernstig meervoudige beperkingen (EMB).

Vanwege de geldende coronamaatregelen vierde Syndion dit feestje in kleine kring. Er werd met cliënten, begeleiders en directie getoost op deze mijlpaal in het bouwproces. Later dit jaar hoopt Syndion, wanneer de coronamaatregelen het toelaten, uitgebreider stil te staan bij de nieuwbouw van DAC Gorcum.

advertentie
advertentie