Afbeelding
Fleur van Benten

#wijzijngorinchem: Jobbi Schefferlie (20) - student Health and Social Work en pétanquespeler

17 augustus 2021 om 09:30 Mensen

GORINCHEM In de rubriek #WijzijnGorinchem zetten we eens in de twee weken een echte Gorinchemer in de spotlight. Want wie wonen er eigenlijk allemaal in Gorinchem? En wat zijn hun verhalen? Deze week: Jobbi Schefferlie (20) – Student Health and Social Work – Nederlandse Jeu de Boules Bond - lid van Les Boulistes.

door Fleur van Benten

,,Ik was negen toen ik voor het eerst met de sport pétanque in aanraking kwam. De sport is tactisch uitdagend, maar vraagt ook om fysieke handelingen: dat sprak me meteen heel erg aan. Ik heb drie jaar lokaal gespeeld, daarna ben ik regionaal gaan spelen in 2012 en in 2013 op landelijk niveau. Ik heb een aantal NK’s gewonnen en in 2017 heb ik deelgenomen aan het jeugd-WK in China. Met name in mijn jeugd heb ik dus heel veel in de sport gedaan.

EENZAAMHEID Ik doe nog steeds wedstrijden, maar ik richt me nu vooral op wat de sport voor anderen kan betekenen. Het is een sport voor jong en oud, en voor alle niveaus. Het staat erg in het teken van het bevorderen van de gezondheid, sociale cohesie en het tegengaan van eenzaamheid. Omdat de sport laagdrempelig is, maar ook op wedstrijdniveau gespeeld kan worden, kan het voor heel veel inwoners aantrekkelijk zijn om op die manier andere mensen te ontmoeten. De gemeente heeft om die reden ook geïnvesteerd in lokale speelbanen om mensen samen te laten spelen.

POSITIEVE GEZONDHEID Vanuit mijn opleiding, Health and Social Work, heb ik het begrip positieve gezondheid meegekregen. Dat is eigenlijk een nieuwe definitie van gezondheid die steeds meer onder de aandacht wordt gebracht. Bij gezondheid denken mensen vaak alleen aan het menselijk lichaam, maar het is veel meer dan dat. Er zijn pijlers waarin we de gezondheid willen bevorderen: dagelijks functioneren, sociaal participeren, lichaamsfuncties benutten, jongeren helpen met zingeving en sociaal welbevinden. Vanuit positieve gezondheid willen we mensen een positief leven laten ervaren.

Ik heb zelf tot nu toe een heel mooi leven, vooral door de dingen die mijn ouders me hebben geleerd. Op die manier heb ik mijn route goed kunnen bewandelen. Ik hoop daardoor ook, in Gorinchem maar ook op landelijk niveau, anderen te kunnen helpen. Dat is iets wat mij echt gelukkig maakt.”

Afbeelding
advertentie
advertentie