Afbeelding
Jaap van Rijn

Zeer dun snijden kleine moeite: venkelsalade

15 augustus 2020 om 09:19 Culinair

GORINCHEM Zou het waar zijn? Dat de Franse bedenker van de eerste mandoline, het keukengerei voor het betere schaafwerk, zijn inspiratie opdeed bij het zien van de guillotine? Het is voorstelbaar. 

door Jaap van Rijn

Sommige bronnen weten het wel zeker. Wie verder zoekt, leert dat mensen al langer op zoek zijn naar technieken om snel dun te kunnen snijden. Een reden: met de oogst moesten ze een winter zien te overleven. Dus zochten mensen naar conserveringsmethoden. Het is dan handig als je groenten fijn kunt snijden zodat je deze beter in bijvoorbeeld zout zijn te bewaren. Denk aan witte kool dat tot zuurkool fermenteert.

GEMAK EN COMFORT Wat in ieder geval zeker is: de eerste stalen mandoline was een idee van de Fransman Jean Bron. Deze veelzijdige Bron Coucke schaver is nog steeds populair. Je kunt er onder meer strips, wafeltjes, plakjes en frietjes mee maken. De mandoline is wel een groot, prijzig en gewichtig stuk keukengerei als je alleen snel wat groeten of fruit dun wilt schaven. Omdat we leven in een tijd waar gemak en comfort om voorrang strijden, zijn er uitgeklede, lichtgewicht versies bedacht. Onder meer de scherp geprijsde schavers van het Japanse Kyocera verlichten het leven van de thuiskok. Deze simpele schavers beschikken over een zeer scherp en in hoogte verstelbaar keramisch mesje waarmee je snel zowel groenten verwerkt. Zoals venkel.


Jaap van Rijn

HAGELWITTE KLEUR Vanaf het voorjaar bieden Nederlandse tuinders en moestuinders verse venkel. Je herkent deze venkel aan de hagelwitte kleur en platte vorm. Bij de moestuinen en vele biologische winkels krijg je delen van de frisgroene stelen erbij. Ook die stelen hebben een lichte anijssmaak die de venkel zo aantrekkelijk maakt. Je snijdt de stelen met een scherp mes in dunne plakjes die lekker krokant zijn. Verwerk ze in bijvoorbeeld salades. Supermarkten en groenteboeren verkopen ook dikke venkelknollen. Die zijn wat harder en stugger. Zowel de dikke als platte knollen kun je rauw eten als je ze maar dun snijdt. Ben je een meester in het dun snijden met een scherp mes? Veel succes. Wil je gelijke, dunne plakjes verwerken en tempo kunnen maken? Kies dan voor de simpele schaver.

VENKELSALADE Voor 4 personen, een halve venkel per persoon > verwijder bij een dikke knol het stugge, buitenste blad > snijd bij de dikke en de slanke venkel de onderkant af > schaaf de venkel in dunne reepjes > doe in een kom naar eigen smaak een scheutje gembersiroop en citroensap > voeg wat geschaafde, verse gember toe > voeg de venkelplakjes toe, schep een paar keer om en laat 15 minuten in de koelkast marineren > haal de plakjes uit de marinade en leg ze in een kom > schenk de marinade door een zeef in een kom > sla met een vork een paar druppels sesamolie door de marinade > proef en voeg eventueel nog wat sesamolie en/of citroensap toe > breng op smaak met zwarte peper en eventueel zout > schep de vinaigrette door de venkelreepjes en voeg naar eigen smaak stukjes mango toe > verdeel plakjes gerookte zalm over 4 bordjes > verdeel de venkelsalade over de bordjes en garneer met wat kleine blaadjes basilicum.

Deze culinaire content wordt wekelijks gratis aangeboden als extra voor onze lezers. Meer verhalen zijn te vinden onder het tabblad lifestyle-culinair op de homepage.

Afbeelding
advertentie
advertentie