Op 22 maart ging dominee Visser voor in de Grote Kerk
Op 22 maart ging dominee Visser voor in de Grote Kerk Noah Saarloos

Gemeente blijft in dialoog met Grote Kerk

3 mei 2022 om 11:34 Politiek

GORINCHEM De gemeente Gorinchem blijft in dialoog met de Grote Kerk. Dat antwoordt zij op vragen van de SP’ers Dieuwertje Stevens en Aron Foppen. Het duo had vragen gesteld over het voorgaan op 22 maart van ds. M. Visser in de Grote Kerk.

In de zomer van 2020 sprak ds. M. Visser al eens in de Grote Kerk. Visser ondertekende de zogenaamde Nashville verklaring die stelling neemt tegen homoseksualiteit. Die zomer werd een demonstratie gehouden bij de kerk tegen zijn komst naar de ‘Stad van Tolerantie’. Ook toen stelde de SP al vragen over discriminatie. In maart ging predikant Visser opnieuw voor in de Grote kerk, reden voor de SP om opnieuw aan de bel te trekken en te vragen niet meer samen te werken met organisaties die zich discriminerend of kwetsend uitlaten. ,,In onze stad van Tolerantie is tolerant zijn een zeer groot goed. Het stoppen van het gesprek, de dialoog, past daarbij niet. Het college respecteert de vrijheid van godsdienst en vrijheid van meningsuiting en kan geen beslissende invloed uitoefenen op religieuze organisaties”, zo schrijft ze aan de SP. ,,Soms moeten we constateren dat we niet verder komen dan ‘we agree tot disagree’. Wel kan het college, mocht de organisatie daarvoor openstaan, in gesprek gaan met organisaties die deze personen uitnodigen.”

REGENBOOGSTEMBUSAKKOORD Op de vraag van de SP hoe het college aankijkt tegen de komst van dominee Visser volgt een gelijkluidend antwoord. ,,We koesteren Gorinchem als ‘Stad van Tolerantie. Een stad waarin iedereen kan meedoen en zich veilig en thuis moet kunnen voelen. Ook in het licht van Gorinchem als Regenboogstad.” De SP verwijst bij haar vragen naar het door alle partijen ondertekende Regenboogstembusakkoord dat vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen is gesloten. ,,Daarin staan beloftes dat veiligheid bevorderd moet worden en dat potentieel kwetsbare groepen ondersteund moeten worden. Onder dit laatste kopje staat dat de gemeente zich in moet zetten voor een omgeving waar onder andere religieuze LHBTQ+ mensen zich prettig moeten kunnen voelen”, zo stelt de SP. De gemeente antwoordt daarop dat zij de vrijheid van meningsuiting en de vrijheid van godsdienst dient te respecteren. ,,In onze Stad van Tolerantie zullen we soms meningen moeten verdragen – hoe moeilijk dat ook is – die de onze niet zijn. Ook dat is tolerantie”.


De SP vragen over het voorgaan van dominee Visser en het verzoek aan de gemeente hier tegen op te treden leidde al tot diverse ingezonden brieven naar de redactie van de Stad Gorinchem. Ook daarin werd onder andere gewezen op de vrijheid van godsdienst. 

advertentie
advertentie