De vierde editie van de Merwedetriatlon vindt plaats op zondag 26 september.
De vierde editie van de Merwedetriatlon vindt plaats op zondag 26 september. Jan Noorlandt

Vierde Merwedetriatlon in aantocht

28 juli 2021 om 13:32 Overig

GORINCHEM 500 meter zwemmen, 20 kilometer fietsen en 5 kilometer hardlopen. Op zondag 26 september kan het weer tijdens de Merwedetriatlon. Vorig jaar kon het sportieve evenement vanwege de uitbraak van het coronavirus niet doorgaan, maar de organisatie heeft goede hoop dat het dit jaar wèl gaat lukken.

door Mirjam de Swart

Arnoud van Heumen en Meghan Schenau van het Caribabad in Gorinchem kunnen bijna niet wachten tot het zover is. De vierde editie van de Merwedetriatlon wordt volgens het tweetal wederom een sportief spektakel. ,,We beginnen al meer routine te krijgen. De kinderziektes zijn er uit”, vertelt Arnoud vol zelfvertrouwen.

,,Het leuke aan de Merwedetriatlon is, is dat iedereen mee kan doen”, vertelt Meghan. ,,Het zijn geen wereldafstanden. Wie een beetje traint, komt een heel end.” Arnoud vult aan: ,,En als lopen, fietsen én zwemmen iets te veel van het goede is, kun je ook als team mee doen en zo de verschillende onderdelen verdelen. De één fiets, de ander zwemt en weer een ander neemt de vijf kilometer hardlopen voor zijn rekening.”

De Merwedetriatlon is er, net als voorgaande jaren, niet alleen voor de volwassen Gorcumer. Ook aan de kinderen is gedacht. Zij kunnen deelnemen aan de Kidstriatlon voorafgaand aan de Merwedetriatlon. ,,Enorm leuk om te zien hoe fanatiek die kinderen zijn. En misschien zijn de ouders nog wel fanatieker”, lacht Arnoud. ,,Je gunt de kinderen deze leuke ervaring ook en wie weet inspireert het ze tot meer bewegen en sporten.”

Want dat is het uiteindelijke doel van de Merwedetriatlon: mensen op een leuke manier in beweging krijgen. De sportieve prestatie is maar bijzaak, vertelt Arnoud. ,,Het gaat echt om het meedoen, niet om het winnen. Uiteindelijk is iedereen die meedoet een winnaar!”

Waar dat motto nog meer tot zijn recht komt, is bij de Paratriatlon die op vrijdag 24 september plaatsvindt. Dit onderdeel van de Merwedetriatlon is bedoeld voor mensen met een beperking. En ook hier draait het vooral om de beleving, om de lol, om lekker met elkaar bezig te zijn. ,,Hier mag alles”, vertelt Arnoud. ,,Met een bakfiets de route rijden, wandelend het rengedeelte op je nemen terwijl je geniet van een lekker appeltje, met behulp van een rubberbootje de zwemmeters overbruggen. Niks is te gek, als ze maar plezier hebben.”

Omdat enige training toch wel noodzakelijk is, worden er voorafgaand aan de triatlon weer clinics gegeven. Ook zijn de partners van de triatlon, zoals AV Typhoon, het Caribabad en Fysio PP zijn altijd bereid om (potentiële) deelnemers van tips en advies te voorzien. Arnoud: ,,Ik kan me bijvoorbeeld voorstellen dat zwemmen misschien nog wel een dingetje is. Door corona hebben de mensen dat weinig kunnen trainen. Ze zijn altijd welkom om in het Caribabad nog wat meters te maken en als ze er toch zijn kunnen we ze misschien ook nog wel van tips voorzien.”

Voor meer informatie en aanmelden: www.merwede-triatlon.nl en op Facebook: www.facebook.com/ MerwedeTriatlon.

advertentie
advertentie