Marianne van der LindenVolwaarde.nlJacques Perkstraat 106-45655403info@volwaarde.nlfacebook.com/volwaarde
Marianne van der LindenVolwaarde.nlJacques Perkstraat 106-45655403info@volwaarde.nlfacebook.com/volwaarde Volwaarde.nl
de specialist

Leefstijl Coach en Orthomoleculair Adviseur van praktijk VolWaarde: ‘Bij stress gaat lijf in overleef-stand’

9 juni 2021 om 09:56 Zakelijk

GORINCHEM Stress. We weten allemaal dat teveel stres niet goed voor je is. Je slaapt slecht, je darmen spelen op, je krijgt last van je nek en schouders, schildklierklachten, hormonale klachten of het lukt maar niet om die paar extra kilo’s kwijt te raken. Allemaal tekenen dat je lichaam uit balans is. De oorzaak? Dat zou wel eens stress kunnen zijn.

,,Stress is in principe niet verkeerd”, vertelt Marianne van der Linden van praktijk Vol Waarde. Als Leefstijl Coach en Orthomoleculair Adviseur begeleidt zij mensen in haar praktijk naar een fitter, energieker en gezonder leven. ,,Stress voor bijvoorbeeld een presentatie is niet slecht. Het geeft je de focus die je nodig hebt. Zolang een stress-moment wordt afgerond, is er niks aan de hand. Maar tegenwoordig staan we continu aan. Stress wordt iets chronisch en het lichaam heeft geen tijd meer om te herstellen.”

Maar een drukke baan, het altijd maar ‘aan’ staan, zijn niet de enige factoren die stress kunnen veroorzaken, vertelt Marianne. ,,Al die verschillende stoffen waar we mee werken, zoals bijvoorbeeld verf, metalen en pesticiden. Ook stoffen die we op onze huid smeren kunnen belastend zijn voor ons lichaam. Eigenlijk zou je alleen dingen op je lijf moeten smeren die je ook kan eten. Zelf gebruik ik bijvoorbeeld kokosolie om mijn huid mee in te smeren, maar je kunt er ook prima vlees in braden.”

Over eten gesproken. Voeding kan ook een stressbron zijn, legt Marianne uit. ,,Pak vaker groente of fruit. Eet minder snelle koolhydraten, vervang ze bijvoorbeeld door voor volkoren of zilvervliesproducten. Eet zoveel mogelijk goede vetten zoals bijvoorbeeld lijnzaadolie of olijfolie en eet niet te vaak op een dag. Al die verschillende eetmomenten kunnen namelijk ook stress opleveren.”

Marianne vervolgt: ,,Als mensen zeggen dat ze het moeilijk vinden om gezonde producten te kiezen, adviseer ik ze naar de etiketten te kijken. Staan er heel veel onuitspreekbare namen op het etiket dan kun je het product beter laten staan. Gebruik zo min mogelijk pakjes en zakjes.” Stress kan er ook voor zorgen dat je moeilijk afvalt. Door stress maakt je lichaam extra veel glucose aan. Het lichaam kan niet alle glucose verwerken en het teveel aan glucose wordt opgeslagen als vet. ,,Mensen die veel stress ervaren, vallen dan ook maar moeilijk af.” Soms is het nodig om supplementen in te zetten, vertelt Marianne. ,,Als je langdurig stress heb gehad, komt je lichaam allerlei vitaminen, minderalen en dergelijke tekort.”

Naast gezonde voeding is goed slapen ook ontzettend belangrijk voor een gezond en vitaal lichaam. ,,Leg die telefoon weg anderhalf uur voor je naar bed gaat. Laat die schermen uit. Pak een boek of ga nog even een stuk wandelen. Je zult zien dat je dan veel beter slaapt. Je lichaam krijgt dan de tijd om te ontspannen.”

,,En knuffelen”, lacht Marianne. ,,Als er iets is dat de stress verlaagt, is dat het. In deze coronatijd is dat misschien wat lastiger, maar zelfs het aaien van je huisdier kan stress verminderen.”

https://volwaarde.nl/

advertentie
advertentie