Handbal is een sport die steeds meer in de belangstelling staat
Handbal is een sport die steeds meer in de belangstelling staat Shutterstock
kom bij de club

Handbalvereniging Achilles, een gezellige sportclub in Gorinchem

Overig

GORINCHEM Handbalvereniging Achilles gelooft in de kracht van sport. Een vereniging is zoveel meer dan een uurtje bewegen. Sportiviteit binnen de lijnen en vriendschap daarbuiten, zorgt voor een hechte club waar iedereen zichzelf kan zijn. Met deze filosofie en passie voor handbal wil Achilles ‘t verschil maken.

door Lex van Steenis

Handbal is een sport die steeds meer in de belangstelling staat. Nederland is wereldkampioen geworden. Achilles bestaat al vijftig jaar en heeft diverse locaties in Gorinchem als thuis gehad. Op dit moment is dat aan de Bataafsekade. In het voorjaar en in de zomer wordt er buiten handbal gespeeld en in de koudere maanden binnen. Je kunt handbal op elke leeftijd spelen. Handbalvereniging Achilles heeft leuke handbalvormen voor de jeugd, maar ook voor ouderen. Mensen met een beperking voelen zich ook thuis bij Achilles. Iedereen is welkom en mag zichzelf zijn. Dat is ook een belangrijke waarde van de club.

TEAMSPORT Aan het woord is Henry de Cock, de voorzitter van handbalvereniging Achilles: ,,Ik ben opgegroeid met teamsport. Veel vriendschappen stammen uit die tijd. De handbalsport en deze vrienden vormen een rode draad door mijn leven. Toen ik verhuisde naar Gorinchem werd ik met open armen door Achilles ontvangen. Het is dat gevoel van welkom zijn waar onze kracht ligt.”

Hanna Esajas is ook actief binnen handbalvereniging Achilles. Hanna speelde in haar jeugd in Limburg. Fanatiek in de mooie explosieve sport waar techniek, tricks, snelheid en kracht hand in hand gaan. Tot op de dag van vandaag is zij actief binnen de club. Niet meer als speler, maar wel als scheidsrechter en bestuurslid. Hanna verhuisde van de ene kant van het land, naar de andere en merkte hoe belangrijk het is om ergens bij te horen, je gewaardeerd te voelen en in de hectiek van de dagelijkse beslommeringen ook tijd te hebben voor ontspanning.

LEREN HANDBALLEN Robin Oostdam is oud-lid van de vereniging en als fysiotherapeut werkzaam bij sponsor FysioPP. Zij helpt leden van Achilles te leren handballen volgens het Athletic Skills Model (ASM). Oostdam ligt toe: ,,We laten sporters kennismaken met alle beweegvormen en vanuit deze brede basis leren we hun handballen. Het zorgt voor een nog gevarieerder trainingsaanbod, meer plezier en minder blessures.”

GOALCHA Bij het trainen van kinderen wordt vaak gebruik gemaakt van GOALCHA. Bij GOALCHA draait alles om de GOALCHA-bal, een speciale zachte bal met meerdere voordelen. De bal is makkelijk te vangen, makkelijk vast te pakken en het bevordert samenspel, want stuiteren kan niet. Het doel is om zoveel mogelijk balcontacten te maken. Dit vergroot het gevoel van zelfvertrouwen. Ook draagt het bij aan de ontwikkeling van oog-hand-coördinatie en andere individuele vaardigheden. Met GOALCHA beleven kinderen samen plezier, kunnen ze op hun eigen niveau meedoen en krijgen ze de mogelijkheid om zich op verschillende vlakken te ontwikkelen.

GEHANDICAPTENHANDBAL Binnen het Nederlands Handbal Verbond (NHV), wordt al heel lang G-(Gehandicapten)handbal gespeeld. Inmiddels is dat uitgegroeid naar vele teams die iedere maand in toernooivorm tegen elkaar spelen. Er zijn Regionale Spelen en Special Olympics en er is zelfs een Nederlands Kampioenschap. Startende teams die nog niet beschikken over een volledig team, kunnen met andere teams worden gemengd, waardoor zij wel gewoon mee kunnen doen. Bij Achilles is er sinds een aantal jaren een Special Team. Zij trainen elke week en doen mee aan toernooien.

VERHUIZEN Handbalvereniging Achilles gaat verhuizen en zal vanaf januari in Gorinchem-Oost gevestigd zijn, dicht bij de meeste huidige leden en met de deuren wagenwijd open voor nieuwe leden. Voorzitter Henry vervolgt: ,,We verheugen ons enorm op deze nieuwe plek waar we gebruik kunnen maken van een sportzaal, een buitenveld en een kantine, niet te vergeten. Want naast sporten, blijft ontmoeten belangrijk.”

BREED SPORTAANBOD In de afgelopen jaren heeft Achilles haar sportaanbod steeds verder uitgebreid en zal dat ook blijven doen. ,,De sporter van nu zoekt iets dat bij hem of haar past”, zegt bestuurslid Hanna. Daarom zijn er ook steeds meer ‘handbalvormen’. Zo ontstond jaren geleden al de Midweek competitie. Dan speel je wedstrijden tegen teams uit de regio, gewoon tijdens de trainingstijd. Handbal speel je het hele jaar, zowel binnen als buiten. 

Ga voor meer informatie naar: www.handbalgorinchem.nl

Om je vereniging of club eens stevig in het zonnetje te zetten, hebben we een speciale rubriek in het leven geroepen: KOM BIJ DE CLUB. Voor een beperkt bedrag wordt jouw club uitgebreid in het zonnetje gezet, met een groot verhaal en mooie foto(‘s). Eindelijk kun je nu eens goed vertellen wat jouw club zo mooi maakt, welke activiteiten er allemaal zijn, hoe je lid wordt en wat je daar allemaal voor krijgt.
Interesse om jouw club of vereniging in de schijnwerpers te zetten op de pagina KOM BIJ DE CLUB, neem dan vrijblijvend contact met ons op via 06-13777307  

Een overzicht van de trainingen komend seizoen
advertentie