Maak inzichtelijk hoe het team mentaal sterker wordt en ga de teamprocessen en mentale vaardigheden trainen.
Maak inzichtelijk hoe het team mentaal sterker wordt en ga de teamprocessen en mentale vaardigheden trainen. www.fysiopp.nl

Mentale training in de amateursport

Overig

De voorbereidingen op het nieuwe sportseizoen komen er weer aan. Hoe ga jij ervoor zorgen dat je sporters of team goed voorbereid starten aan het nieuwe seizoen? Waarschijnlijk denk je aan zaken als kracht- en conditietraining, speltactiek en techniektraining. Maar heb je ook al aan de mentale training gedacht? 

MENTALE TRAINING In sport zijn veel mentale uitdagingen, bijvoorbeeld: omgaan met winst en verlies, hoe ga je om met zenuwen, hoe blijf je geconcentreerd. Met mentale training worden vaardigheden getraind zodat een sporter met deze uitdagingen om kan gaan en meer plezier en resultaat uit zijn sport kan halen.

Deze mentale component kan getraind worden. Door in de fysieke trainingen aandacht te hebben voor de mentale component kan al veel geoefend worden. Denk aan trainen onder druk. Het klassieke voorbeeld hierin is het spelen van partijen. Andere manieren waarop je druk kan nabootsen zijn: (1)beloning en/of straffen, (2)tijdslimiet, (3)oneerlijke spelsituaties, (4)filmen, (5)dubbeltaken. Laat sporters bijvoorbeeld een oefening doen en tegelijkertijd het alfabet opnoemen. Sporters leren zo te presteren onder druk. Op deze manier komen zij tijdens wedstrijden niet voor verrassingen te staan.

Naast leren omgaan met druk, zijn er nog vele andere mentale componenten. Denk aan: zelfvertrouwen, communicatie en samenwerking. Waar heeft jouw sporter of team in de voorbereiding baad bij? Breng het in kaart en ga erop trainen. Kom je er niet uit, dan kan een mentale trainer helpen. Fysio PP heeft een trainer in dienst die gespecialiseerd is in het trainen van mentale kracht van individuele sporters en teams.


NIET ALLEEN VOOR TOPSPORTERS De geluiden over mentale training komen vooral vanuit de topsport. Hebben amateur sporters dat dan niet nodig? Niets is minder waar, vinden wij bij Fysio PP. Sportplezier drijft de meeste sporters in de amateur sport. Het voeden van sportplezier is een mentaal onderdeel van sport. Het hangt samen met motivatie, omgaan met tegenslagen, omgaan met emoties en druk.

VOORBEREIDING OP HET NIEUWE SEIZOEN Wie de mentale kracht traint, heeft dus een streepje voor. Sporters hebben meer plezier en presteren vaak beter. Wacht niet tot je tegen problemen aanloopt, maar begin al in de voorbereiding. Zo start jouw sporter of team met vertrouwen aan het seizoen. Met Fysio PP willen we je hierin ondersteunen. De mentale trainer kan helpen de mentale training in te richten. Bereid het seizoen bijvoorbeeld voor met een teamworkshop waarin alle sporters elkaar echt leren kennen, een voorwaarde voor vertrouwen. Maak inzichtelijk hoe het team mentaal sterker wordt en ga de teamprocessen en mentale vaardigheden trainen. De mentale trainer van Fysio PP kan hierin een begeleidende en adviserende rol spelen.

Benieuwd wat mentale training jou kan brengen?: www.fysiopp.nl

advertentie
advertentie