Kozakken Boys viert de 2-0 van Robin Damen (r.) tegen Leerdam Sport
Kozakken Boys viert de 2-0 van Robin Damen (r.) tegen Leerdam Sport Proxsys Cup

Beslissingen vallen in laatste poulewedstrijden Proxsys Cup in Oosterbliek Gorinchem

5 januari 2023 om 10:08 Voetbal

GORINCHEM Woensdagavond werden de laatste poulewedstrijden gespeeld van de Proxsys Cup, het grote regionale zaalvoetbaltoernooi in de Oosterbliek in Gorinchem.

Senioren Poule D: ASV Arkel – GVV Raptim 1-0

Om 17.30 uur, een uurtje eerder dan de vorige dagen, was het eerst de beurt aan ASV Arkel en GVV Raptim. Arkel stond voorafgaand aan deze pot op de eerste plek in de poule. GVV Raptim stond met vier punten op plek 2 en kon bij winst dus nog de groepswinst overnemen van Arkel. Allebei de teams moesten dus gelijk vanaf het begin aan staan om de volgende ronde te bereiken, want met een gelijkspel zou Arkel door zijn en Raptim uitgeschakeld, omdat er al twee andere poules waren waarin de nummer 2 zes punten had.

In een gelijk weer goed gevulde Oosterbliek, waar de Raptim-supporters weer in grote aantallen aanwezig waren en voor veel sfeer zorgden, waren de ploegen in de eerste helft goed aan elkaar gewaagd. Arkel had iets meer balbezit maar beide ploegen gaven weinig kansen weg waardoor de brilstand nog op het bord stond bij het ingaan van de rust.

Ook in de tweede helft ging het eigenlijk op dezelfde manier door. Tot na 10 minuten in de tweede helft Robert Scheurwater de ban brak, 1-0 voor Arkel. Raptim moest per se winnen om een ronde door te komen en speelde dus alles of niets. Arkel probeerde het nog een paar keer van afstand omdat er geen keeper meer stond maar het verschil bleef 1. Zo zien we Arkel terug als groepswinnaar van poule D en werd Raptim uitgeschakeld voor de kwartfinale, want met 4 punten wordt je geen beste nummer 2 meer.

Doelpuntenmakers

ASV Arkel: Robert Scheurwater

GVV Raptim: -

Senioren Poule D: vv Peursum – vv Schelluinen 3-3

Na de overwinning van Arkel was het de beurt aan Peursum en Schelluinen om poule D compleet te maken. Schelluinen had tot nu toe 1 punt verzameld door gelijk te spelen tegen Raptim, Peursum verloor van zowel Arkel als Raptim. Schelluinen had dus aan een gelijkspel genoeg om derde te worden en gegarandeerd te zijn van deelname volgend jaar, Peursum moest daarvoor de pot winnen.

Het initiatief lag in de eerste helft bij Schelluinen, dat uiteindelijk drie keer wist te scoren; doelpuntenmakers waren Mergim Shala, Damien de Jong en aanvoerder Rida Assaban. Dit leek ook de ruststand te worden maar Peursum deed enkele seconden voor de rust nog wat terug via Tim Ovington, ruststand 1-3.

Peursum moest dus nog drie keer scoren wilden ze volgend jaar sowieso aanwezig zijn. Met nog tien minuten op de klok scoorde Gerrit Oskam de aansluitingstreffer waardoor de laatste minuten nog spannend werden. In de slotfase scoorde Peursum nogmaals via Jurre Nomen maar het was te laat. Schelluinen eindigt zo als nummer 3 in poule D, Peursum moet de wachtkamer in voor de editie van volgend jaar.

Peursum: Tim Ovington, Gerrit Oskam, Jurre Nomen

Schelluinen: Mergim Shala, Damien de Jong, Rida Assaban

Senioren Poule E: Kozakken Boys – Leerdam Sport 5-0

In Poule E was op voorhand nog alles mogelijk. Kozakken Boys had de beste papieren om door te gaan als groepswinnaar, maar bij verlies tegen Leerdam Sport en als Vuren in de wedstrijd erna zou winnen, kwamen alle drie de teams op gelijke punten waardoor alles nog mogelijk zou zijn. De mannen uit Werkendam én Leerdam hadden dus nog alles om voor te spelen.

De eerste tien minuten waren de ploegen aan elkaar gewaagd. Toch was het een uiterst effectief Kozakken Boys dat al met 2-0 voorstond door goals van Kevin Sluijk en Robin Damen. Dit was ook de ruststand waardoor Kozakken Boys op koers lag voor de kwartfinale.

Kozakken Boys bleef ook na de rust solide doorgaan en kwam na vijf minuten op een 3-0-voorsprong. Doelpuntenmaker was andermaal Sluijk. Hendri Kant en Job Borsje deden ook nog een duit in het zakje en zo eindigde Kozakken Boys de poule als poulewinnaar zonder tegengoals en nemen ze het in de kwartfinale op tegen Arkel.

Kozakken Boys: Kevin Sluijk (2), Robin Damen, Hendri Kant, Job Borsje

Leerdam Sport: -

Senioren Poule E: vv Vuren – vv Ameide 3-2

Na de winst van Kozakken Boys kon vv Vuren de eerste plek in Poule E vergeten. Bij winst konden zij zich echter nog wel mengen in de strijd om beste nummer 2. Daar was echter wel een ruime overwinning voor nodig tegen Ameide, de ploeg die na twee duels nog puntloos was maar wilde winnen om gegarandeerd te zijn van een plek in de Proxsys Cup van volgend jaar.

Vuren begon voortvarend aan de wedstrijd en stond al snel op 1-0 door een goal van Michael Tahamata. Na vijftien minuten was het weer Michael Tahamata die door een mooie solo de voorsprong uitbreidde naar 2-0; tevens de ruststand.

Vuren moest dus nog vol gas doorgaan om de spot van beste nummer twee te pakken. Jarl Deurhof kon binnen een paar minuten na de rust de 3-0 binnen schieten. Ameide bleef echter ook stug doorspelen en had hier uiteindelijk nog profijt van. Robin de Jong zorgde voor de eretreffer maar in de slotfase was het ook nog Roy de Blank die scoorde voor Ameide waardoor de eindstand op 3-2 kwam. Vuren kan de volgende ronde vergeten, Ameide eindigt laatste in de poule en moet volgend jaar de loting afwachten.

Vuren: Michael Tahamata (2), Jarl Deurhof,

Ameide: Robin de Jong, Roy de Blank

Senioren Poule F: vv Hardinxveld – BZC’14 2-5

Poule F was de laatste poule waar een beslissing in moest vallen. Hardinxveld stond na twee duels op 3 punten, BZC’14 is één van de verrassingen van het toernooi en stond na de overwinningen op Herovina en Unitas op zes punten. De Brakel Zuilichem Combinatie had dus aan een gelijkspel genoeg om als groepswinnaar door te gaan naar de kwartfinale, Hardinxveld moest ruimen winnen om het doelsaldo van BZC’14 en eventueel ook nog Unitas te overtreffen wilden zij doorgaan als groepshoofd.

Hardinxveld schoot goed uit de startblokken en scoorde via een mooie combinatie uiteindelijk via Xander Peursum de 1-0. Voor de rust kwam Hardinxveld op een grotere voorsprong, Frank de Rover kon binnenschieten: 2-0. Dit was ook de ruststand.

BZC’14 kwam echter beter en feller uit de korte rust. De 2-0-achterstand was halverwege de tweede helft weggespeeld. Daan Schriever mocht de aansluitingstreffer op zijn naam zetten. De gelijkmaker, en tevens zijn vijfde van het toernooi waarmee hij mede topscoorder is, kwam op het conto van Maverick van Maaren. Beide ploegen probeerde nog een overwinning uit het vuur te slepen en die eer was uiteindelijk besteed aan BZC’14. Max van Zanten kon de bal in een leeg doel tikken nadat de bal voor zijn voeten belandde via de Hardinxveld-doelman. Via tweemaal Michel Kooijman werd het een paar minuten voor tijd ook nog 2-5 waardoor BZC’14 zich vanavond als groepswinnaar van poule F mag melden in de kwartfinale.

Hardinxveld: Xander Peursum, Frank de Rover

BZC’14: Michel Kooijman (2), Daan Schriever, Maverick van Maaren, Max van Zanten

Senioren Poule F: GVV. Unitas - Herovina 3-1

Ongeacht de uitslag van Hardinxveld tegen BZC’14 kon Unitas nog aanspraak maken op de kwartfinale. Als het niet als groepswinnaar was dan was het wel als beste nummer 2. Door de overwinning van BZC’14 restte voor Unitas alleen nog een plek in de kwartfinale als beste nummer 2. Zij moesten met drie goals verschil winnen om zich te plaatsen. Herovina wilde de eer redden met een overwinning. Een overwinning met vier goals verschil kon hen ook nog op plek 3 zetten waardoor ze niet hoeven te loten volgend jaar. Alles dus nog om voor te spelen voor beide teams.

Unitas nam vanaf het begin het initiatief en kende veel balbezit. Herovina stond echter prima en gaf niet veel kansen weg. Na 12 minuten was daar wel de 1-0, aanvoerder Amin Boutachkourt kon binnenschieten voor Unitas. Herovina liet het hier echter niet bij zitten en scoorde één van de mooiste goals van het toernooi tot nu toe. Na een lange bal van achteruit werd de bal uit de lucht in één keer achter het standbeen langs de Unitas-doelman geschoten. Doelpunt kwam op naam van Jesse van Vliet. De 1-1 was enkele minuten later ook de ruststand.

Binnen een paar minuten na de rust was het Daan Goes die Unitas weer op voorsprong zette. De spanning op het veld was te voelen. Unitas had nog twee goals nodig om zich te plaatsen als beste nummer 2. Met nog enkele minuten te gaan zetten zij dan ook alles op alles door met een extra veldspeler te spelen. Dit resulteerde in nog één goal van Daan Goes maar dit was net niet genoeg om door te gaan als één van de beste nummer twee.

GVV Unitas: Daan Goes (2), Amin Boutachkourt

Herovina: Jesse van Vliet