Vesting3hoekdagen: Intrigerende mix van toen en nu

13 mei 2011 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - Komend weekend nemen Hugo de Groot, Jakoba van Beieren en Hendrick Hamel de toeschouwer mee naar een plek waar heden en verleden samen komen. Tijdens de Vesting3hoekdagen in en rondom Gorinchem, Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren vinden er tal van historische taferelen en spectaculaire activiteiten plaats. Wat te denken van een heus middeleeuws kampement of een wervelende modeshow waar heden en verleden met elkaar worden verweven? Een eigentijdse versie van het verhaal van de ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein of een 'workshop' rivier maken? De redactie van De Stad Gorinchem dook in de vele activiteiten die tijdens de Vesting3hoekdagen worden aangeboden en maakte er overzicht van.

Het evenement speelt zich af op vier verschillende locaties (Gorinchem, Woudrichem, Fort Vuren en Slot Loevestein) en op het water dat tussen deze plaatsen loopt. Muziek, workshops, kunst, oude ambachten, markten, lezingen en een theaterspektakel nemen de bezoeker mee op een reis door de tijd. De meeste activiteiten en schouwspelen worden doorlopend aangebonden op zaterdag tussen 10.00 uur en 18.00 uur en zondag tussen 12.00 uur en 17.00 uur. Indien de activiteiten van deze tijden afwijken wordt dit vermeld.

Passe partout

Om zo goed mogelijk op de hoogte te zijn van alle activiteiten, maar ook voor gratis vervoer over het water en diverse bonnen om gratis aan allerlei workshops mee te doen is er een Passe Partout in het leven geroepen. In dit boekje staan de Vesting3hoekdagen en alles wat er te doen is van a tot ze beschreven. Ook bevat dit boekje een schatkaart. Wie de puzzel op weet te lossen kan een mooie reis winnen. Het Passe Partout is in de voorverkoop te koop voor 5 euro bij onder andere de VVV in Gorinchem en Woudrichem. Op de dagen zelf kost de passe partout 7,50 euro. Bovendien krijgt men bij aankoop van de Passe partout 50 procent korting op de entreeprijs van het theaterspektakel op donderdag en zaterdag. Een kaartje kost dan nog maar 7,50 euro.

Gorinchem

De Gorcumse activiteiten vinden plaats op vier locaties in de vesting: de Grote Markt, de Lingehaven, Buiten de Waterpoort en in het veld achter de Dalempoort. Op de Grote Markt lopen de gehele dag alchemisten, pestdokters en kwakzalvers rond. Op zaterdag is Ambrosius, de alchemist die lood in goud kon veranderen, in hoogst eigen persoon aanwezig.

Op zondagmiddag om 12.30 uur, 14.30 uur en 16.30 uur vindt er een wervelende modeshow plaats op de Grote Markt. Professionele modellen tonen de kleding van modeontwerpster Berber Soepboer en Anne Stooker. Vormen en prints uit het verleden krijgen dankzij deze twee ontwerpsters en splinternieuwe functie en vorm in het heden. Via www.naaipatronen.nl kunnen de ontwerpen van Berber en Anne worden gedownload om ze zelf te realiseren.

In vroeger tijden traden artiesten daar op waar veel mensen waren, zoals in de Lingehaven waar het altijd een drukte van belang is. Jongleurs, acrobaten en clowns treden op en dagen het publiek uit. Daarnaast is de Lingehaven een van de locaties waar de voorstelling 'Martelaar!' van leerlingen van De Uilenhof plaats vindt. Van Dalempoort tot Lingehaven brengen de scholieren het verhaal over de martelaren van Gorinchem die in 1572 in Brielle ter dood werden gebracht. Verder vindt zaterdag om 12.00 uur de Zilveren Bliek uitgereikt aan de meest authentieke zalmschouw en bemanning. Deze prijsuitreiking is het startsein voor de Teer-, Lijnolie- en Ouweklarerace die om 15.00 uur in Woudrichem van start gaat. Een bloedstollend gevecht op het water waarbij zeilen en roeien toegestaan is en afweren met roeispanen en pikhaken door de vingers wordt gezien.

De Dalempoort is niet alleen het startpunt van de voorstelling over de martelaren van Gorinchem. In het veld achter de dalempoort bivakkeert een heus middeleeuws gezelschap in tenten. Beleef, bekijk en proef samen met de bewoners het middeleeuwse leven. In het kampement worden tal van activiteiten aangeboden zoals muziekinstrumentjes maken, boogschieten, touwdraaien en zwaardvechten.

Tenslotte moet Buiten de waterpoort niet vergeten worden. Niet alleen omdat hier de veerboten richting Woudrichem, Slot Loevestein en Fort Vuren vertrekken, maar ook vanwege het theaterspektakel waarin de geschiedenis van de vestingdriehoek op spectaculaire wijze wordt verteld. Daarnaast is er de Markt der Vergeten Smaekelijckheden. Hier maakt de bezoeker kennis met groenten die vroeger dagelijks werden gegeten, maar tegenwoordig nauwelijks nog geserveerd worden.

Woudrichem

Jacoba van Beieren woont in Woudrichem. De Hoogstraat is de eetkamer en de Kerkstraat de salon. Het Arsenaal is omgetoverd tot werkkamer en ook de slaapkamer en het toilet van Jacoba zijn terug te vinden in de straten van Woudrichem. Het huis van Jacoba wordt geleid door de Woudrichemse buurtverenigingen, uiteraard allemaal in zeer diverse Jacoba-kostuums. Met een Stadswandeling geleid door en stadsgids mist de bezoeker niks en vanaf de Martinuskerk kan men genieten van het schouwspel beneden. Onderin de toren laten Woerkumse kunstenaars en vormgevers hun werkj en de ontwikkelingen in de kunst zien. Op de hoek Hoogstraat/Kerkstraat wordt op ouderwetse wijze vis gebakken, en op diverse locaties in het vestingstadje komen oude ambachten tot leven. Het water om Woudrichem heen is bovendien het toneel voor de spectaculaire Teer-, Lijnolie- en OuweklareRace.

Maar er is meer te doen. In en rond het Visserijmuseum worden tal van activiteiten die te maken hebben met visserij aangeboden. Muzikale ondersteuning wordt verleend door Zalmvisserskoor Ongestaagd. De scheepswerf bij de oude stadshaven is vol in bedrijf en het wervelt er van de activiteiten. In ik Korenmolen Nooit Gedagt wordt, mits de wind meewerkt, meel gemalen en vertelt de molenaar graag over zijn werk. In de kerkstraat zijn er bovendien doorlopend optredens van het Teerkamerkoor en komedianten van het Middeleeuws Genootschap Monnickendam.

Slot Loevestein

De uitgelezen plek voor een boekenmarkt is natuurlijk Slot Loevestein. Op zaterdag is de schrijfster Lieneke Dijkzeul aanwezig om haar werk te signeren en op zondag is het de beurt aan schrijfster Simone van der Vlugt. Daarnaast is het mogelijk om boeken te laten taxeren door een expert. Bekende Nederlanders lezen voor, dichters verrassen het publiek met gedichten en Hakim uit Sesamstraat is zondag aanwezig met een spetterende voorstelling.

Maar Slot Loevestein biedt ook ruimte voor actie. Sporten en spelen uit verleden en toekomst ontmoeten elkaar dankzij Gorinchem Beweegt. Al eens gekaatst, geschoten met een kruisboog of kogel gestoten? Het kan allemaal op Slot Loevestein. De velden rondom het slot zijn uitermate geschikt voor jonge onderzoekers. Samen met de mensen van expeditie Loevestein wordt er onder andere een rivier gemaakt zonder te graven en wordt er bodemonderzoek gedaan met behulp van een grondboor. Wie even tot rust wil komen van deze activiteiten kan uitpuffen tijdens een van de voorstellingen van het Naardens Toneel. Zij brengen een eigentijdse versie van het verhaal over de ontsnapping van Hugo de Groot uit Slot Loevestein.

Fort Vuren

Tot slot mag Fort Vuren zeker niet overgeslagen worden tijdens een bezoek aan de Vesting3hoekdagen. Het fort dateert uit 1848 en maakt deel uit van de (nieuwe) Hollandse Waterlinie. Samen met Slot Loevestein zorgde dit fort voor de bewaking van de rivier. De geschiedenis en achtergronden van de Nieuwe Hollandse Waterlinie waar de Vesting3hoek deel van uit maakt wordt uit de doeken gedaan in Fort Vuren. Gidsen leiden de bezoeker rond en vertellen alles over de geschiedenis en de werking van het fort. Daarnaast wordt er op Fort Vuren een film over de Hollandse Waterliniesoldaten getoond. Er zijn onder andere beelden te zien van soldaten aan de ochtendgymnastiek. Op diverse tijden wordt er een voorstelling gegeven op basis van deze film. Stilzitten is niet toegestaan!

Bron: Diverse materialen verstrekt door organisatie Vesting3hoekdagen

advertentie
advertentie