Debutant Hetty van der Plaat ziet Vierdaagse als één groot feest

17 juli 2011 om 00:00 Nieuws

ARKEL- Sport is haar altijd met de paplepel ingegoten, zegt ze zelf. Hetty van der Plaat komt uit een sportief gezin. Haar beide ouders fietsten tot op hoge leeftijd nog 125 kilometer op één dag. Zelf heeft de Arkelse een actief sportleven achter de rug bij onder andere OMOS en GOBA. Nu is ze regelmatig op de fiets te vinden, zwemt en doet aan hardlopen. Op één van haar trainingsrondjes liep ze oud SVW voorzitter Gerard Groenenberg tegen het lijf die haar warm maakte voor de Nijmeegse Vierdaagse. Vandaag is zij voor het eerst van start gegaan.

Door Gerard Droog

Vandaag is de 95ste editie van de Nijmeegse Vierdaagse van start gegaan. Als deze krant op de mat valt, zullen de eerste ervaren lopers er hun eerste dag al weer op hebben zitten. Ruim 45.000 deelnemers dromen nu al van hun glorieuze intocht op de Nijmeegse Via Gladiola die aanstaande vrijdag op het programma staat. Onder hen ook vele wandelaars uit de regio. Hetty van der Plaat is één van hen. Voor de Arkelse, die de komende vier dagen 160 wandelkilometers wil gaan overbruggen, is het de eerste maal dat zij meedoet aan 's werelds grootste wandelfestijn.

Eén groot feest

Wat brengt de 53-jarige begeleidster van verstandelijk en lichamelijk gehandicapten er toe om mee te doen? Ziet ze er tegen op en hoe heeft ze zich voorbereid? ,,Het lijkt me echt één groot feest om mee te doen,'' laat ze als eerste reactie enthousiast weten en vervolgt: ,,Er tegen op zien doe ik totaal niet. Mijn hele leven heb ik gesport. Het is me in feite met de paplepel ingegoten. Ik heb geturnd bij OMOS en gebasketbald bij GOBA. Nu fiets ik veel en doe aan hardlopen en zwemmen."

,,Eigenlijk niet zo vreemd," vertelt ze verder. ,,Ik kom uit een groot en sportief gezin. Mijn vader maakte samen met mijn moeder op zijn 85ste nog fietstochten van 125 kilometer. Mijn moeder heeft tot haar 75ste bij OMOS op Aerobics gezeten. Zij is inmiddels 81 jaar en zwemt nog bijna iedere dag in De Tobbe in Arkel. Tot vijf jaar geleden zwommen mijn ouders nog in de Linge. De appel valt dus niet ver van de boom."

,,Wandelen is niet vreemd voor me. Met mijn kinderen Bastiaan en Marije ging ik regelmatig op vakantie naar Zwitserland. Nu ze beiden de deur uit zijn, ga ik regelmatig mee op wandelreizen. In de voorgaande jaren ben ik op Sicilië, Madeira en in Turkije geweest. Stuk voor stuk prachtige reizen en het voordeel van dit soort vakanties is dat je veel meer van de omgeving ziet en cultuur kunt opsnuiven. Daarnaast is wandelen ook nog eens uitstekend voor je gezondheid. Dit jaar, na de vierdaagse, staat Macedonië op het programma. Lijkt me ook een prachtige ervaring."

Toevallig

,,Eigenlijk is het puur toeval dat ik aan de Nijmeegse Vierdaagse mee doe. Tijdens mijn hardlooprondjes kwam ik regelmatig een wandelaar tegen. In het begin zeg je elkaar gedag, maar na verloop van tijd raakte ik met hem in gesprek. Het was Gerard Groenenberg, oud voorzitter van SVW, en toevallig ook de man die vorig jaar bij jullie in de krant stond omdat hij toen voor de tweede maal in Nijmegen van start ging. Gerard stelde me voor om dit jaar samen de vierdaagse te lopen. Lang hoefde ik daar niet over na te denken. Ik ben altijd wel in voor een sportieve uitdaging. Hij loopt normaal de 50 kilometer per dag, maar dit jaar speciaal voor mij de 40. Een ideale afstand omdat je zo ook nog iets aan je dag hebt. Als je de 50 kilometer loopt, moet je voor dag en dauw op pad en sta je vaak om 03.00 uur naast je bed om de start te halen."

,,Gerard is inmiddels mijn vaste wandelmaatje geworden. Wij hebben in Arnhem een bungalowtje gehuurd zodat we niet iedere dag op en neer hoeven te reizen of in de file terecht komen. Vanaf september ben ik gaan trainen en in het voorjaar liep ik mijn eerste 40 kilometer. Twee weken geleden heb ik in Castricum 60 kilometer gelopen en dat ging prima. Ik ben er dus helemaal klaar voor."

Sportmasseur

,,Ook voor de medische ondersteuning hebben wij gezorgd. Op dinsdag, woensdag en donderdag komt de Dalemse sportmasseur Fred Kist over voor het 'klein' en wanneer nodig 'groot' onderhoud aan de spieren. Ik ken Fred nog uit de jaren dat ik zelf in Dalem woonde. Ik heb nog steeds iets met dat plaatsje. Zo heb ik in mei samen met de bekende fluitist Wil Funk nog opgetreden in het Dalems kerkje tijdens een benefietconcert voor Fight 4 Life. Naast de sport is dwarsfluit mijn tweede passie.''

Aan support zal het Hetty van der Plaat niet ontbreken. ,,Ik werk bij de stichting Philadelphia op de locatie Meesplein in Leerdam. Het is hartverwarmend te zien hoe de bewoners daar met me meeleven. Ze zullen iedere dag voor de televisie zitten, hebben ze me al verteld, om een glimp van me op te vangen. Vrijdag, de laatste dag, word ik binnen gehaald door mijn zoon Bastiaan en zijn vriendin en daarna gaan we feesten in Nijmegen. Ik denk dat het vrijdagavond wel eens een latertje kan worden.''

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie