Kunstzinnige sferen bij Baas Sfeervol Wonen

1 juli 2013 om 00:00 Nieuws

WERKENDAM - Na zes weken 'Kunst Kijken' bij Baas Sfeervol Wonen in Werkendam was op donderdag 27 juni de uitslag van de Kunstwedstrijd. Een avond vol gezelligheid, kunstzinnige sfeer en natuurlijk wat gezonde spanning. Sandra van de Pluym uit Hank ontving de hoofdprijs van 750 euro. De ruim vijftig deelnemers hebben allemaal op hun eigen manier een kijkje in het Land van Heusden en Altena gegeven. Van een opbergdoosje tot schilderij en gedicht. Eigenaar Gert Baas en zijn vrouw Rianne Baas kijken terug op een geslaagde actie. ,, Door de wedstrijd hebben we ook mensen aan de andere kant van de rivier weten te bereiken."

Door Lisa Middelkoop

De afgelopen zes weken konden bezoekers komen stemmen op een kunstwerk. ,,Iedere dag is er wel een stemmer in de winkel geweest. Hierdoor hebben we de afgelopen weken driehonderd extra bezoekers gehad", vertelt Gert Baas. ,,Dat de actie zo geslaagd zou zijn, hadden we niet verwacht", reageert Rianne Baas.

Naast de hoofdprijs voor het mooiste schilderij zijn er nog vier andere prijzen uitgereikt. Als stemmer mocht Anna voor den Dag uit Werkendam een wooncheque van 250 euro in ontvangst nemen. Het schilderij 'De Merwedijk tussen Woudrichem en Sleeuwijk' van Coby Baas (tevens geen familie van eigenaar Baas) is het meest gekozen schilderij door het publiek. Zij ontving een cheque van 250 euro. Daarnaast werd de dertienjarige Lori Kant als jongste deelnemer in het zonnetje gezet. Allemaal kregen ze een prachtige bos bloemen. Ook de andere deelnemers van de Kunstwedstrijd kregen en goodybag mee naar huis. Niemand verliet op donderdagavond de winkel aan de vierlinghstraat met lege handen.

Veel talent

De schilderijen zijn beoordeelt door een vakkundige jury. Burgemeester Carla Breuer, beeldend kunstenaar Johanna van Roode uit Woudrichem en de Sleeuwijkse kunstenaar Paul Peet hebben met een kritisch oog naar de schilderijen gekeken. ,,Er is veel talent in onze regio", vertelt Paul Peet. ,,We hebben de kunstwerken beoordeelt op originaliteit, techniek en zeggingskracht. Door het hoge niveau was het moeilijk om een winnaar te kiezen. Uiteindelijk hebben we voor de originaliteit van het schilderij gekozen. Het winnende schilderij, getiteld 'Rode klaprozen langs het fietspad richting Hank' heeft veel zeggingskracht en onderscheidt zich van de andere schilderijen door de gedurfde kleuren. Ook weerspiegelt de fiets op het schilderij de typische (sportieve) inwoner van het Land van Heusden en Altena." Winnares Sandra van de Pluym fietst dagelijks op het fietspad. ,,Ik maak veel foto's van mooie plaatsjes en dat schilder ik na. Ik had niet verwacht dat ik met dit schilderij zal winnen. Toen ik het schilderij kwam brengen zag ik zoveel mooie andere werken", vertelt de verraste winnares.

Kunst en interieur

Kunstenaar Paul Peet vindt het een geslaagde actie. ,,Kunst en interieur versterken elkaar. Thuis in de woonkamer komt een schilderij echt tot zijn recht. Dat heeft Baas goed aangepakt. Elk kunstwerk werd op een prachtige manier gepresenteerd. Wat het voor de jury wel extra moeilijk maakte", lacht de kunstenaar. Ook de deelnemers zijn enthousiast over de actie. ,, Iedereen, niet alleen de bekende kunstenaar, krijgt de ruimte om hun werk te presenteren in een mooie omgeving", reageert een deelnemer uit Gorinchem. ,,Door de schilderijen is het net alsof je door het Land van Heusden en Altena wandelt", reageert een andere deelnemer. ,,De herkenning vind ik het leukst, lacht Coby Baas. ,,Iedereen zegt: 'Hé de Gorichemse brug', wanneer ze naar het schilderij kijken. Dat is erg leuk."

De eigenaar en medewerkers van Baas Sfeervol Wonen kijken terug op een geslaagde actie. Voor de liefhebbers is er een boekje te bestellen van de expositie (17,50 euro per stuk) . Bestellen en meer informatie: www.baassfeervolwonen.nl

advertentie
advertentie