Dijken en watergangen rivierengebied krijgen laatste jaarlijkse onderhoudsbeurt

12 september 2013 om 00:00 Nieuws

REGIO - Waterschap Rivierenland is in het hele gebied bezig met de laatste maaironde van de dijken en watergangen. Het maaien zorgt voor een sterke grasmat op de dijken. Dat draagt eraan bij dat de dijken goed bestand zijn tegen het rivierwater bij hogere waterstanden. Voor het waterbeheer in het rivierengebied is het ook belangrijk dat er gemaaid wordt. Als er weinig begroeiing in de sloten staat, bevordert dat een vlotte aan- en afvoer van het water en dat zorgt uiteindelijk voor een goede waterkwaliteit. Halverwege oktober moet deze grote jaarlijkse klus afgerond zijn.

Het waterschap voert zowel vóór als na de zomer een onderhoudsronde uit. Op deze manier krijgen de grassen en kruiden de gelegenheid uit te zaaien. Het maaisel blijft ook enige tijd op de dijk liggen zodat het zaad zich goed kan verspreiden. Dit draagt bij aan een goed ecologisch evenwicht en een mooi natuurlijk beeld voor de vele passanten over en langs de dijk. De dijken worden ook gemaaid door gemeenten en particulieren die eigenaar zijn van een stuk dijk of degenen die een stuk dijk mogen gebruiken van het waterschap.

In de Alblasserwaard en Vijfheerenlanden maait het waterschap ook de wegbermen en wegsloten. Het waterschap is in dit gebied namelijk de wegbeheerder op alle wegen buiten de bebouwde kom, met uitzondering van de rijks- en provinciale wegen.

Op de website van het waterschap www.waterschaprivierenland.nl/werk_uitvoering/maaien staat de onderhoudsplanning.

advertentie
advertentie