Afbeelding
Janus Visser/BDU

Haarwijk niet onveiliger dan overige wijken

25 oktober 2013 om 00:00 Nieuws

GORINCHEM - De woensdag door GroenLinks georganiseerde bijeenkomst in de Rozenobel over de overlast op de Wilhelminalaan werd matig bezocht. Doelstelling was te inventariseren hoe de bewoners van de Haarwijk samen tot een oplossing van de problemen wilden komen en hoe zij aankeken tegen het deze zomer weer geïntroduceerde cameratoezicht. Raadsleden Ilhan Tekir en Rutger van Breemen wilden zich in voorbereiding op de raadsdiscussie op 12 november een beeld vormen wat er onder de 'Haarwijkers' leefde.

Ondanks die tegenvallende opkomst viel er toch veel positiefs te noteren en werd het een levendige discussie waaraan de Unie van Marokkanen, wijkagent Sjaak Pellikaan en de Turkse Süleyman Celebi moskee deelnamen. ,,Ik ben zelf een geboren Haarwijker," liet Pellikaan tijdens de bijeenkomst weten. ,,En ik ben trots op de wijk. Uit cijfers blijkt dat dit jaar het aantal incidenten op de Wilhelminalaan lager ligt dan in menig andere wijk. Het moet maar eens uit zijn met dat negativisme over de Wilhelminalaan. Het vergrootglas moet daar eens vanaf. Ik ken de jongeren die zogenaamd voor overlast zorgen. Die overlast bestaat vaak uit te luid praten in de late uurtjes in de zomer. De oplossing is hen aan een baan te helpen. De werkeloosheid onder deze jongeren is hoog. Ze willen maar al te graag aan het werk. Een aantal heb ik via, via aan een baan weten te helpen en hoor van hun werkgevers dat ze enorm blij met hen zijn. De enkeling die echt voor overlast blijft zorgen, wordt uiteraard aangepakt en krijgt te maken met politie en justitie."

,,Die jongeren hebben een plek voor zichzelf nodig," laat Oyse Co?ar van de jongerenvereniging van de Süleyman Celebi moskee weten. ,,Het liefst centraal in de Haarwijk. Ik ben geboren en getogen in Gorinchem, maar kan in de weekenden nergens terecht. Wij als meiden zoeken thuis onze vriendinnen op, maar bij jongens ligt dat anders. Die doen dat niet, of minder. Een bezoek aan een café, zoals andere Gorcumse jongeren dat doen, is 'not done' in ons geloof. Daarom zoeken zij elkaar straat op."

,,Ik mis vanavond de bewoners die geklaagd hebben, maar vooral de jongeren waarover de discussie vaak over hun hoofd heen wordt gevoerd," liet PvdA raadslid Hafid Chaaby woensdag weten. ,,Zij hadden nu hun bijdrage kunnen leveren en hun wensen en oplossingen naar voren kunnen brengen. Echt een gemiste kans."

,,GroenLinks gaat de diverse ideeën inventariseren en op 12 november inbrengen tijdens de raadsvergadering", liet raadslid Ilhan Tekir na afloop weten.

advertentie
advertentie