Maandag 21 februari komt het zogeheten mobiel media lab naar de parkeerplaats bij supermarkt Hoogvliet aan de Juliana van Stolbergstraat 93.
Maandag 21 februari komt het zogeheten mobiel media lab naar de parkeerplaats bij supermarkt Hoogvliet aan de Juliana van Stolbergstraat 93. politie.nl

Moord weer in Opsporing Verzocht

16 februari 2022 om 07:35 Overig Moordzaak Johan de Waal

HARDINXVELD-GIESSENDAM Wie bracht(en) Johan de Waal om het leven? Het onderzoekende rechercheteam wil graag een antwoord op die vraag en doet daarbij een beroep op alle inwoners. De politiemensen zetten grof geschut in. Maandag 21 februari komt een mobiel media lab naar Boven-Hardinxveld. Een dag later besteedt het televisieprogramma Opsporing Verzocht aandacht aan de cold case.

Het Kompas Hardinxveld-Giessendam.nl heeft de afgelopen maanden interviews gepubliceerd met mensen uit de directe omgeving van Johan de Waal. De rechercheurs die de vermissing en de moord onderzochten, komen deze weken aan het woord. Alle geïnterviewden hebben één ding gemeen: ze zien graag dat de moord op Johan de Waal alsnog wordt opgelost.

VOLGENDE FASE De rechercheurs hebben de voorbije weken stappen gezet in het onderzoek, maar zijn nu toe aan de volgende fase. Ze zoeken nadrukkelijk het contact met inwoners. Maandag 21 februari komt het zogeheten mobiel media lab naar de parkeerplaats bij supermarkt Hoogvliet aan de Juliana van Stolbergstraat 93. Inwoners zijn welkom om in deze achttien meter lange vrachtwagen mee te denken met de politie. ,,Vrijwel iedere dag staat de truck op een andere plaats in Nederland. Bijvoorbeeld op de markt in het dorp, voor de basisschool of bij een congres. We gebruiken de truck voor publiekscontacten op evenementen, voor meet and greets met lokale politieteams, maar dus ook als een ernstig delict moet worden opgelost”, vertelt Erik Venema. Hij is een van de betrokken rechercheurs.

De truck komt rond 9.00 uur aan, maar belangstellenden kunnen vanaf 10.00 uur binnenlopen. In het lab zijn de verzwaringsmiddelen aanwezig die bevestigd waren aan het lichaam van Johan de Waal. 

OPSPORING VERZOCHT Dinsdag 22 februari besteedt het televisieprogramma Opsporing Verzocht (aanvang 20.30 uur, NPO1) uitgebreid aandacht aan de moord op Johan de Waal. Zo is onder andere een reconstructie te zien van de laatste dag van het leven van de Boven-Hardinxvelder. De politie geeft daarnaast een toelichting op alle sporen.

Op 6 september 2012 troffen twee vissers in het Kanaal van Steenenhoek het lichaam van Johan de Waal uit Boven-Hardinxveld aan. De destijds 54-jarige man was toen al acht maanden vermist. Hij bleek door een misdrijf om het leven te zijn gekomen.

Nog diezelfde maand hield de politie twee mannen aan op verdenking van betrokkenheid bij zijn dood. Na talloze verhoren besloot het Openbaar Ministerie in maart 2013 dat beide mannen niet zouden worden vervolgd. Vanwege een gebrek aan bewijs zijn zij geen verdachten meer. De moord op Johan de Waal is tot op de dag van vandaag onopgelost.

Wil je contact hebben met Alex Monster, de schrijver van dit artikel? Mail dan naar a.monster@bdu.nl

Eerder in dit dossier publiceerden wij de volgende artikelen:

- De moord op Johan de Waal: de moeilijke keuzes van de redactie

- Kijk item Johan de Waal in Opsporing Verzocht terug

- Zaak De Waal: wie heeft informatie over de verzwaringsmaterialen?

- Rechercheteam: ‘Daders wisten lokaal goed de weg’

- Hoe de recherche het hoofd breekt over ‘help Johan, help’

- ‘Johan de Waal met kruiwagen en al gedumpt’

- ‘Energie bij recherceteam Johan de Waal’

- ‘Samenwerken was extreem lastig, vooral voor neef Johan’

- De poldercowboys De Waal waren altijd een beetje anders

- Ina is bij toeval oorgetuige in de zaak Johan de Waal

- Moord op Johan de Waal zorgt voor ingewikkelde dilemma’s bij Sander Ris

- ‘Johan kon niet zonder mijn nichtje’

- Advocaat Joost Loevendie blikt terug op ‘heel lelijke zaak’

- Een koepel over de boerderij van Johan de Waal

- Eerste tips in moordzaak Johan de Waal

- ‘Johan was een engerd, je mocht niet anders over hem denken’

- Nog geen tips in zaak Johan de Waal

- ‘Johan kon moeilijk zijn, maar voor dieren, kinderen en vrienden deed hij alles’

- Oud-burgemeester Wiebosch-Steeman: ‘Het dorp weet wie Johan de Waal vermoord heeft’

- De moord op Boven-Hardinxvelder Johan de Waal: een zaak die niet loslaat

- Recherche zoekt nieuwe informatie in moordzaak Johan de Waal

Wil je de moordzaak op de voet volgen?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie