In het mobiel media lab nemen mensen nieuwsgierig een kijkje.
In het mobiel media lab nemen mensen nieuwsgierig een kijkje. Richard van Hoek

Gemengde gevoelens bij mobiel media lab De Waal

22 februari 2022 om 13:25 Achtergrond Moordzaak Johan de Waal

HARDINXVELD-GIESSENDAM Van de pedicure van Johan de Waal tot burgemeester Dirk Heijkoop. Alle bezoekers van supermarkt Hoogvliet krijgen maandag een flyer in hun handen gedrukt. Een vraag staat centraal: wie vermoordde(n) de inwoner van Boven-Hardinxveld? We peilden de gevoelens onder het winkelend publiek. ,,Je hebt mijn kenteken nu. Bel me maar eens.”

door Alex Monster

Even buiten de supermarkt aan de Juliana van Stolbergstraat praat een man met een wijkagent. ‘Waar staat dat mobiele media lab dan?’ De agent schiet in de lach en wijst naar de achttien meter vrachtwagen die op de parkeerplaats staat. Ook de man kan een glimlach niet onderdrukken en moet toegeven dat het lab eigenlijk niet te missen is. Hij weet nog niet of hij binnen gaat kijken. Of hij Johan de Waal kent? ,,Wie niet?”
Letterlijk alle bezoekers van de supermarkt zeggen de cold case te kennen. Uit de krant, van social media of via andere kanalen. Of ze ook wat dieper op de zaak willen ingaan, is vers twee. De moord op Johan de Waal zorgt deze maandag voor soms ingewikkelde en gecompliceerde gevoelens in Boven-Hardinxveld. Als een agent een man aanspreekt, zegt deze niets over de zaak te willen horen. Met een strakke blik loopt de man door. Een ander maakt wel een praatje, maar zegt niets te weten. En sommigen denken hardop na over de cold case. ,,Deze zaak wordt nooit meer opgelost. Waarom niet? Dat gevoel heb ik”, zegt een man. Hij kan zijn gevoel niet onderbouwen.

De tien mensen van het wijkteam, de recherche, de communicatieafdeling van de politie en het televisieprogramma Opsporing Verzocht zorgen voor reuring in het dorp. Hun aanwezigheid levert bijzondere ontmoetingen op. Bijvoorbeeld met de pedicure van Johan de Waal. De markante inwoner van Boven-Hardinxveld liet regelmatig zijn voeten opkalefateren bij de vrouw. Ze vertelt dat De Waal regelmatig opschepte over van alles en nog wat. ,,Hij was een beetje van de grootspraak.” Over mogelijke problemen sprak hij nooit, zegt de pedicure. Ze loopt door.

Deze zaak wordt nooit meer opgelost. Waarom niet? Dat gevoel heb ik

Ook burgemeester Dirk Heijkoop komt even zijn boodschapjes doen in de supermarkt. Hij maakt een kort praatje met de wijkagenten en legt uit waarom deze zaak best ingewikkeld voor hem is: ,,Ik heb alle verhalen in de reeks gelezen. Een van mijn voorgangers, (burgemeester Maria Wiebosch-Steeman, red.), heeft gezegd dat het dorp weet wie achter de moord zit. Ik heb moeite met die uitspraak. Het Kompas Hardinxveld-Giessendam.nl heeft al eens gevraagd of ik over de zaak wil praten, maar ik heb dat interviewverzoek afgeslagen. Ik wil er in mijn rol zijn voor álle inwoners van het dorp. Ik vind het niet passend dat ik dan allerlei inzichten zou delen of oproepen zou doen. Wel hoop ik natuurlijk dat de moord alsnog wordt opgelost.”

In het mobiel media lab nemen mensen nieuwsgierig een kijkje. De middelen waarmee het lichaam van Johan de Waal verzwaard was, trekken de aandacht. Een man filosofeert hardop over twee gaten die in een opsluitband zijn geboord. ,,Hebben ze dit niet bewust gedaan, om bijvoorbeeld het lichaam van De Waal beter te kunnen verpakken of zo?” Tinus de Jong, een van de aanwezige rechercheurs, vindt de theorie zo gek nog niet. De opmerking verdwijnt in een aantekeningenboekje. 

BRUIKBARE AANWIJZINGEN De recherche krijgt deze dag meer bruikbare aanwijzingen. ,,Ik moet nu door, maar ik heb nog wel wat informatie over de zaak. Je hebt mijn kenteken nu, dus bel me maar eens”, zegt een man tegen een van de politiemensen. Rond drie uur stapt een jonge vrouw de vrachtwagen binnen. Ze kijkt wat aarzelend om zich heen. De rechercheurs spreken haar al snel aan. Een bijzondere ontmoeting volgt. De jonge vrouw blijkt een student die een minor (een korte opleiding, red.) volgt over cold cases. Ze heeft een paar uur gereisd om in Boven-Hardinxveld te komen. De student friemelt met een kleurenkubus en laat vervolgens zien hoe ze die binnen vijftien seconden (!) oplost. Alle aanwezigen in de vrachtwagen zijn verbluft. De jonge vrouw blijkt een stoornis in het autistisch spectrum te hebben. Dat gegeven triggert rechercheur De Jong. ,,Hoe zouden we jouw specifieke kwaliteiten kunnen gebruiken in deze cold case?”, vraagt hij zich hardop af. De twee wisselen gegevens uit.  

Een uur eerder komen -kort na elkaar- familieleden van Johan de Waal en van zijn overleden ex-echtgenote de vrachtwagen binnen. De toevallige ontmoeting resulteert in een emotioneel en ingewikkeld gesprek. De mensen hebben elkaar niet vaak gesproken, en zeker niet recent. Ze delen inzichten over Johan en zijn ex-echtgenote, opvattingen over de moord, maar zijn het niet altijd eens. De emoties tonen eens te meer aan dat de moord op Johan de Waal bij sommige mensen nog steeds heel gevoelig ligt. 

Tegen 17.00 uur doeken de aanwezige politiemensen het mobiele media lab weer op. Hoeveel de aanwezigheid van de vrachtwagen en de flyeractie heeft opgeleverd, durft rechercheur Erik Venema nog niet te zeggen. ,,We hebben best wel wat informatie gekregen, maar die moeten we nog bundelen en clusteren. We merkten wel dat sommige mensen het moeilijk vinden om met ons over de zaak te praten. We hopen dat deze acties de drempel verlagen, want het is nooit te laat om informatie te delen.”   

Vanavond zet de recherche haar volgende communicatiemiddel in: het televisieprogramma Opsporing Verzocht besteedt vanaf 20.30 uur aandacht aan de moord op Johan de Waal. RTV Rijnmond gaat woensdag 23 februari vanaf 17.00 uur in op de zaak. De provinciale omroep doet dit in het programma Rijnmond Vandaag.

Eerder in dit dossier publiceerden wij de volgende artikelen:

- De moord op Johan de Waal: de moeilijke keuzes van de redactie

- Kijk item Johan de Waal in Opsporing Verzocht terug

- Zaak De Waal: wie heeft informatie over de verzwaringsmaterialen?

- Moord weer in Opsporing Verzocht

- Rechercheteam: ‘Daders wisten lokaal goed de weg’

- Hoe de recherche het hoofd breekt over ‘help Johan, help’

- ‘Johan de Waal met kruiwagen en al gedumpt’

- ‘Energie bij recherceteam Johan de Waal’

- ‘Samenwerken was extreem lastig, vooral voor neef Johan’

- De poldercowboys De Waal waren altijd een beetje anders

- Ina is bij toeval oorgetuige in de zaak Johan de Waal

- Moord op Johan de Waal zorgt voor ingewikkelde dilemma’s bij Sander Ris

- ‘Johan kon niet zonder mijn nichtje’

- Advocaat Loevendie blikt terug op ‘heel lelijke zaak’

- Eerste tips in moordzaak Johan de Waal

- ‘Johan was een engerd, je mocht niet anders over hem denken’

- Nog geen tips in zaak Johan de Waal

- ‘Johan kon moeilijk zijn, maar voor dieren, kinderen en vrienden deed hij alles’

- Oud-burgemeester Wiebosch-Steeman: ‘Het dorp weet wie Johan de Waal vermoord heeft’

- De moord op Boven-Hardinxvelder Johan de Waal: een zaak die niet loslaat

- Recherche zoekt nieuwe informatie in moordzaak Johan de Waal

Wil je de moordzaak op de voet volgen?
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie