Esther van Neerbos (links) aan het werk bij een vermissingszaak. ,,Iedere vermissing intrigeert ons. Als we een steentje kunnen bijdragen in de moordzaak van Johan de Waal, dan doen we dat graag.”
Esther van Neerbos (links) aan het werk bij een vermissingszaak. ,,Iedere vermissing intrigeert ons. Als we een steentje kunnen bijdragen in de moordzaak van Johan de Waal, dan doen we dat graag.” Signi Zoekhonden

‘Johan de Waal met kruiwagen en al gedumpt’

31 januari 2022 om 15:01 Achtergrond Moordzaak Johan de Waal

HARDINXVELD-GIESSENDAM Johan de Waal is met kruiwagen en al in het Kanaal van Steenenhoek gekieperd en afgedreven naar zijn uiteindelijke vindplaats. Esther van Neerbos van Signi Zoekhonden ontvouwt een theorie die op punten afwijkt van (eerdere) officiële bevindingen.

door Alex Monster

Geen vermissing gaat ongemerkt voorbij aan de meer dan vijftig vrijwilligers van Signi Zoekhonden. Via alle denkbare kanalen houden de volontairs in de gaten of ze hulp kunnen verlenen. Aan mensen in nood, dierbaren van een vermiste of aan officiële hulpinstanties. Zaterdag 21 januari en zondag 22 januari 2012 komen twee hondengeleiders, drie speurhonden en vier duikers in actie in Boven-Hardinxveld. Johan de Waal is dan al 12 dagen vermist. ,,Al bij de aanvang van onze zoeking roken onze honden de bekende lijklucht. Ze reageerden meteen”, weet Esther van Neerbos nog. Van Neerbos is een van de twee oprichters van Signi Zoekhonden.

(Tekst gaat verder onder de foto)


Vrijwillige duikers van Signi Zoekhonden ondernamen een poging om het lichaam van Johan de Waal te vinden, maar de acties waren tevergeefs. - Signi Zoekhonden

Vanaf de boerderij van De Waal trekken de honden in een rechte lijn naar het Kanaal van Steenenhoek, vlakbij de brug ter hoogte van de Koningin Wilhelminalaan. Van Neerbos: ,,Vanaf de steigers van de haven maakten we vervolgens opnames met sonarapparatuur. De beelden kwamen sterk overeen met de toestand waarin het lichaam later gevonden is. De armen strak langs het lichaam en er waren strepen zichtbaar. Wij denken dat die strepen de kettingen of andere verzwaringen om Johans lichaam waren.”

Ik heb sterk het vermoeden dat we het lichaam van Johan de Waal zagen op de sonarbeelden

Een dag later zetten de vrijwilligers een duikteam in. ,,Helaas leende het gebied er zich niet voor om een boot te water te laten. Daardoor moesten de duikers op afstand hun werk doen. Ze hadden nauwelijks zicht. Het duikwerk was erg moeilijk.” Het lichaam van Johan de Waal wordt niet aangetroffen, een recente gedumpte kruiwagen wel. De vrijwilligers besluiten die in het water te laten liggen. Ook wagen ze geen pogingen meer om met een bootje te zoeken naar het lichaam van Johan de Waal. Ze moeten door naar een volgende zoekactie. Januari en februari zijn extreem drukke maanden voor Signi Zoekhonden, verklaart Van Neerbos. Met een onbevredigd gevoel sluit zij de zoekactie naar de Boven-Hardinxvelder af. ,,Terugkijkend is het ontzettend jammer dat we niet doorgepakt hebben. Ik heb sterk het vermoeden dat we het lichaam van Johan de Waal zagen op de sonarbeelden. Ik denk dat hij met kruiwagen en al in het Kanaal is gekieperd. Vermoedelijk vanaf de brug.”

KRUIWAGEN Esther van Neerbos deelt de locaties van het vermeende gelokaliseerde sonarbeeld en kruiwagen met het rechercheteam. Ze zegt dat ze daarna geen terugkoppeling meer heeft gekregen over eventuele vervolgonderzoeken door rechercheurs. In september 2012 vinden vissers het lichaam van De Waal, op honderden meters van de brug. De recherche stelt aanvankelijk dat de Boven-Hardinxvelder al die tijd op zijn laatste vindplek moet hebben gelegen. Van Neerbos denkt daar anders over. ,,Het lichaam van De Waal was weliswaar verzwaard, maar was niet zwaar genoeg om niet te kunnen verplaatsen. Ik denk dat hij door een combinatie van lichaamsgassen en de stroming is gaan afdrijven en/of dat hij is meegesleept door een boot naar de plek waar hij uiteindelijk gevonden is.” De recherche sluit die theorie inmiddels niet meer uit.

Van Neerbos: ,,De rechercheurs zeiden dat hun speurhonden geen lijkgeur roken. Logisch, want zij zochten op een heel andere plaats dan wij. Honderden meters van de plek waar onze honden werkten. En stel dat wij onze sonarbeelden toch verkeerd hebben geïnterpreteerd en Johan de Waal daar niet op te zien was… Dan nóg kan de kruiwagen van groot belang zijn voor het onderzoek. Misschien is De Waal daarin vervoerd.”

Het zou Van Neerbos niet verbazen als de kruiwagen nog steeds in het kanaal ligt. ,,Of wij nog een rol in dit dossier willen spelen? Iedere zaak, iedere vermissing intrigeert ons. Dit werk blijft boeien. Als wij ons steentje kunnen bijdragen in deze cold case, door bijvoorbeeld de kruiwagen of andere voorwerpen in die buurt te lokaliseren, dan doen we dat graag.”

Wil je contact hebben met Alex Monster, de schrijver van dit artikel? Mail dan naar a.monster@bdu.nl

Eerder in dit dossier publiceerden wij de volgende artikelen:

- De moord op Johan de Waal: de moeilijke keuzes van de redactie

- Kijk item Johan de Waal in Opsporing Verzocht terug

- Gemengde gevoelens bij mobiel media lab De Waal

- Zaak De Waal: wie heeft informatie over de verzwaringsmaterialen?

- Moord weer in Opsporing Verzocht

- Rechercheteam: ‘Daders wisten lokaal goed de weg’

- Hoe de recherche het hoofd breekt over ‘help Johan, help’

- ‘Energie bij recherceteam Johan de Waal’

- ‘Samenwerken was extreem lastig, vooral voor neef Johan’

- De poldercowboys De Waal waren altijd een beetje anders

- Ina is bij toeval ‘oorgetuige’ in de zaak van Johan de Waal

- Moord op Johan de Waal zorgt voor ingewikkelde dilemma’s bij Sander Ris

- ‘Johan kon niet zonder mijn nichtje’

- Advocaat Joost Loevendie blikt terug op ‘heel lelijke zaak’

- Een koepel over de boerderij van Johan de Waal

- Eerste tips in moordzaak Johan de Waal

- ‘Johan was een engerd, je mocht niet anders over hem denken’

- Nog geen tips in zaak Johan de Waal

- ‘Johan kon moeilijk zijn, maar voor dieren, kinderen en vrienden deed hij alles’

- Oud-burgemeester Wiebosch-Steeman: ‘Het dorp weet wie Johan de Waal vermoord heeft’

- De moord op Boven-Hardinxvelder Johan de Waal: een zaak die niet loslaat

- Recherche zoekt nieuwe informatie in moordzaak Johan de Waal

Maandag 7 februari online: een gesprek met de politiemensen Peter Broere, Erik Venema en Gerco Gijsbers. Ze reageren op de bevindingen van Signi Zoekhonden en geven een exclusieve inkijk in het politieonderzoek. Ook vertellen de drie waarom ze willen dat de moord per se wordt opgelost. 

Al 423 vermiste personen gevonden

Signi zoekhonden is een non-profit stichting die met behulp van zoekhonden en andere hulpmiddelen vermiste mensen probeert op te sporen. De vrijwilligersorganisatie is opgericht door Esther van Neerbos en wijlen Janette Kruit.

Gespecialiseerde teams van Signi zoekhonden komen in actie bij vermissingen in het water, bij rampen en in cold cases. Naast zoekacties in Nederland zet de stichting haar expertise ook internationaal in. Zo waren vrijwilligers aan het werk na de tsunami in Japan en de aardbeving op de Filipijnen. Van Neerbos: ,,In onze werkzaamheden staat één ding centraal: het vinden van vermiste personen en daarmee het beëindigen van de onzekerheid die achterblijvers treft in vermissingszaken.”

De intensieve inzet vraagt niet alleen het uiterste van de honden, maar ook van de 54 vrijwilligers. Alle inspanningen leveren behoorlijk wat op: sinds 2004 heeft Signi zoekhonden meer dan 420 vermiste personen gevonden.

Tips of informatie?

Politie en Openbaar Ministerie zijn er alles aan gelegen om deze zaak alsnog op te lossen. Heb je informatie of tips die het verschil kunnen maken? Bel dan 0900-8844 en vraag naar het Cold Case Team van de politie in Rotterdam. Ga naar het tipformulier op politie.nl. Voor de gouden tip in deze zaak is nog steeds een beloning van 10.000 euro beschikbaar.

Wil je de moordzaak op de voet volgen?
Volgens Esther van Neerbos roken speurhonden meteen een sterke lijkengeur bij de zoeking naar Johan de Waal.
Afbeelding
advertentie
advertentie