Besems Uitvaartverzorging - Kleine Haarsekade 122 te Gorinchem - 0183 567 585 - www.besemsuitvaart.nl
Besems Uitvaartverzorging - Kleine Haarsekade 122 te Gorinchem - 0183 567 585 - www.besemsuitvaart.nl Besems Uitvaartverzorging.

Wanneer komt hij weer thuis?

15 december 2021 om 14:57 Het laatste afscheid

Een overlijden is in een normale situatie al moeilijk, maar wat als een naaste van de overledene dementie heeft? Vertel je het die persoon wel of niet en in hoeverre betrek je hem of haar bij het proces? Anne Besems van Besems Uitvaartverzorging heeft deze situatie al een aantal keer meegemaakt. ,,Laat als naaste je gevoel meespelen.”

,,Jan en Anneke waren zestig jaar getrouwd en woonden zelfstandig. Over het algemeen redden ze zich prima samen. Anneke was verstandelijk scherp, maar haar lichaam liet te wensen over. Jan had een prima lichaam, maar dementie beperkte hem geestelijk. Samen hielden ze zich staande, zij stuurde hem aan. Tot het moment dat zij in elkaar zakte. Jan belde nog wel de hulpdiensten, maar die konden haar niet redden. Anneke was overleden en Jan was zijn sturing, maar bovenal zijn maatje kwijt. Familie ging aan de slag. De uitvaart moest geregeld worden, maar ook opvang voor Jan. Er was echter nog een probleem; Jan bleef vragen wanneer Anneke weer terugkwam uit het ziekenhuis. Dit schrijnende verhaal komt helaas regelmatig voor.”, vertelt Anne Besems. ,,Wat is dan de beste keuze voor Jan? Laat je hem in de waan of probeer je het toch iedere keer duidelijk te maken?”

Er is helaas geen standaard advies voor zo’n situatie, vertelt Anne. ,,Als iemand dementie heeft, kan hij misschien nog wel rouw ervaren. Als naasten ervoor kiezen om het overlijden niet met Jan te delen, kan het leiden tot angst en eenzaamheid omdat hij Anneke nooit meer ziet, zonder dat hij weet waarom. Als Jan maar blijft vragen wanneer Anneke weer terugkomt, word je als naaste ook iedere keer met verdriet en machteloosheid geconfronteerd. Het wél vertellen kan ook weer leiden tot extra onrust, omdat Jan de informatie, ook in combinatie met de verhuizing, niet goed kan verwerken. Je wil Jan de mogelijkheid geven om te rouwen, maar ook niet teveel uit evenwicht brengen. Volg daarom je eigen gevoel vooral. Het kan moeilijk zijn om te weten of je naaste rouwt. Als hij dat doet, is het van belang hem hulp te bieden. Betrek Jan bij gesprekken en bij de voorzieningen die getroffen moeten worden. Dat kan hem helpen het verlies te aanvaarden en aan het rouwproces te beginnen. Als Jan meegaat naar de uitvaart is het wijs om een begeleider te zoeken die Jan goed kent, maar niet te betrokken is, zodat Jan eventueel ook naar een rustiger plekje gebracht kan worden als het niet goed gaat. Als hij geen rouwverschijnselen vertoont, kan het beter zijn om dat maar zo te laten. Observeer Jan goed in de tijd die volgt. Probeer om, samen met de zorginstelling, het leven van Jan weer zo ‘normaal’ mogelijk te krijgen en gaten op te vullen. Bewaak echter je eigen grenzen ook goed. Neem zelf ook tijd en ruimte voor de verwerking.”

Voor meer advies over rouw en dementie, kan contact op worden genomen met Besems Uitvaartverzorging.

Besems Uitvaartverzorging - Kleine Haarsekade 122 te Gorinchem - 0183 567 585 - www.besemsuitvaart.nl

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie