Bobby, het hondje van Johan de Waal, is nog steeds in leven. J.P.: ,,Het minste wat ik kan doen voor Johan is om voor Bobby te zorgen.”
Bobby, het hondje van Johan de Waal, is nog steeds in leven. J.P.: ,,Het minste wat ik kan doen voor Johan is om voor Bobby te zorgen.” Suzanne Heikoop

‘Johan kon moeilijk zijn, maar voor dieren, kinderen en vrienden deed hij alles’

29 november 2021 om 15:45 Achtergrond

HARDINXVELD-GIESSENDAM Bobby is twaalf jaar oud. J.P. (*) kijkt hem dagelijks in de ogen. Ze knuffelen met elkaar. Slapen samen. Bobby laat zich graag vertroetelen. Op zijn beurt zorgt het hondje ervoor voor dat de herinneringen aan Johan de Waal springlevend blijven. P. vertelt voor het eerst over haar langdurige vriendschap met de vermoorde Hardinxvelder. Op de avond van zijn vermissing at ze nog met hem. ,,Of ik even op zijn hondje Bobby wilde passen. Johan moest zijn banden oppompen. Hij is nooit meer teruggekomen en Bobby nooit meer weggegaan.”

door Alex Monster

J.P. woont niet meer in Boven-Hardinxveld. Ze is verhuisd. Wilde weg uit het dorp. Ze verdroeg de priemende blikken niet meer. Had tabak van het gefluister. ,,In het dorp gingen praatjes rond dat ik een relatie had met Johan. Daar werd ik zo kwaad van. Helemaal niets van waar. We waren gewoon vrienden.” In haar nieuwe woonplaats weten maar weinig mensen van haar vriendschap met Johan de Waal. Ogenschijnlijk heeft ze rust, maar die blijkt al snel betrekkelijk. Als P. voor het eerst hoort dat onze redactie aandacht wil besteden aan de moordzaak, verstrakt haar blik. Emoties krijgen de overhand. Na een korte bedenktijd besluit de 79-jarige vrouw ook uitgebreid háár kant van het verhaal te vertellen. Na de vermissing van haar vriend weerde ze nog alle contacten met de pers. ,,Het werd me teveel. Iedereen wilde over de zaak praten. Rechercheurs, buren, journalisten. Op een gegeven moment ben ik twee weken naar Drenthe gegaan, maar zelfs dáár liet het rechercheteam me niet met rust. Ze kwamen naar Drenthe om ‘een paar dingen met me te bespreken’. Ik snap het ook wel hoor. Ze zetten alles op alles om de zaak op te lossen.”

Ik hoop dat er een doorbraak komt

Bobby komt aan getrippeld. Zijn mandje ligt naast de voordeur. ‘s Nachts slaapt hij op het bed van zijn nieuwe eigenaar. P. verzorgt de hond alsof het haar eigen huisdier is. ,,Hij moet vier kilo afvallen van de dierenarts, maar dat lukt niet echt”, lacht ze. Ze trekt een keukenkastje open. Hondenvoer- en snoepjes in allerlei vormen en maten. ,,Ik verzorg hem misschien iets té goed”, zegt Bobby’s baasje.

Na de dood van Johan de Waal neemt P. ‘automatisch’ de zorg over Bobby over. ,,Johan was gek met zijn dier. Het hondje sliep altijd bovenop zijn borstkas. Bobby ging overal mee naartoe.” Zo ook op die winteravond van 9 januari. Johan komt een hapje eten bij P. Dat doet hij wel vaker. Ze woont maar twee straten verderop. ,,Johan vond alles lekker. Vaak keken we na het eten nog naar Man bijt Hond, zijn lievelingsprogramma.” 

Aan het begin van de avond vraagt Johan of zijn vriendin nog even op zijn hondje wil passen. Een dag later moet hij naar Friesland en de Hardinxvelder wil nog even de banden van zijn auto oppompen. Een uurtje later verwacht hij weer terug te zijn. ,,Maar Johan bleef weg. Op een gegeven moment ging ik bij zijn boerderij kijken. Alles zag er normaal uit. De fiets stond in de garage, de rolluiken waren niet dicht en de auto’s stonden voor de deur. Maar Johan was er niet. Ik belde de politie, maar ik kreeg te horen dat ik 72 uur moest wachten voordat ze eventueel in actie zou komen.”

(Tekst gaat verder onder foto)


Johan de Waal met Bobby. J.P. over haar vriend: ,,Johan was gek met zijn dier. Het hondje sliep altijd bovenop zijn borstkas. Bobby ging overal mee naartoe.” - privé

De uren verstrijken. P.’s kleinzoon merkt op dat ‘ome Johan vast wel terug is op zijn verjaardag’. De dagen gaan voorbij. De maanden ook. Het rechercheteam probeert ondertussen met man en macht om de vermissing van de Hardinxvelder op te lossen. Op 6 september, een dag voor Johans verjaardag (!), vinden vissers van Klop zijn lichaam in het Kanaal van Steenenhoek. P.: ,,Ik was aan het jeu de boulen.”  

LANGDURIGE VRIENDSCHAP Ze tilt Bobby op schoot en aait hem door zijn kortgeschoren vacht. De oud-inwoonster van Boven-Hardinxveld vertelt over haar langdurige vriendschap met Johan de Waal. ,,Ik leerde Johan kennen toen hij elf was. We kochten een geitje op de boerderij van zijn familie. Later raakte mijn inmiddels overleden echtgenoot bevriend met Johan. Ze werden beste vrienden. Toen we een drieling kregen, kochten we verse melk op de boerderij van Johan. Mijn man was een soort vaderfiguur voor hem. Kon hem koest houden. Johan nam dingen van hem aan. ‘Brand je handen er niet aan. Ga er niet heen’, zei hij tegen Johan als hij ergens problemen had.”

P. kent de twee gezichten van Johan de Waal. ,,Mijn kleindochter zou een paard van hem krijgen als ze wat ouder was. Met Pasen verstopte hij eieren voor mijn kinderen.” Lachend: ,,Hij zocht zelf mee.” Ze zegt: ,,Voor kinderen en voor vrienden deed hij alles. Toen mijn dochter trouwde, reed Johan op de koets met paarden ervoor. Wij hebben nooit problemen met hem gehad. Geen woordenwisseling. Niets.” 

(Tekst gaat verder onder foto)


,,Voor kinderen en voor vrienden deed Johan alles”, zegt J.P. Op de foto zit haar kleinzoon op schoot bij de vermoorde Hardinxvelder. - privé

,,Tegelijkertijd hebben we Johan altijd een tikkeltje eigenaardig gevonden. We namen hem met een korreltje zout.” Rond zijn veertigste ziet P. haar vriend veranderen, zegt ze. Hij wordt ‘nog moeilijker’. Is een echte driftkop. ,,Een paard gaf Johan een klap tegen zijn hoofd. Hij moest daarvoor naar het ziekenhuis. Ik heb het idee dat hij door die klap veranderd is.  Johan kon een heel moeilijke man zijn, maar voor dieren, kinderen en zijn vrienden had hij een zwak. Daar deed hij echt alles voor.”

RUZIES P. kent ook de verhalen over de ruzies met broer Piet. De rechtszaken. De haat en nijd. Inhoudelijk kan ze er niet veel over vertellen. ,,Ik heb nooit geweten waarom ze botsten. Hij sprak er nooit over met mij”, zegt ze zacht. Maar dan, met stemverheffing: ,,Eén ding maakt me wel heel kwaad. In het dorp gaat de roddel rond dat Johan tijdens Piets begrafenis gedanst heeft op zijn graf. Dat is pertinent niet waar. Ik was tijdens de uitvaart bij Johan, in zijn bungalow. Hij twijfelde nog om naar de plechtigheid te gaan, maar heeft dat toch niet gedaan. Uiteindelijk heeft hij vanuit zijn slaapkamerraam naar de begrafenis gekeken.”

Johans vriendin weet niet wie de Hardinxvelder vermoord heeft. Ze heeft wel haar eigen gedachten en gevoelens over de cold case, maar ze weet ook dat het onderzoeksteam de zaak nooit heeft kunnen oplossen. De dader of daders lopen dus nog vrij rond. En dat steekt, zegt ze. ,,Iemand moet iets gezien of gehoord hebben, op de avond van zijn vermissing. Dat kan niet anders. Johan heeft zich hevig verzet tijdens de worsteling op zijn erf. Zijn schoenafdruk stond in zijn paardentrailer, zó hard heeft Johan om zich heen getrapt.”

,,Mijn man en hij waren de twee beste vrienden. Als onze schapen moesten lammeren, kwam Johan helpen. We gaan zo lang terug. Als ik in Boven-Hardinxveld kom, rijd ik altijd langs het huis van Johan en kijk ik even. Deze zaak moet worden opgelost. Ik hoop dat er een doorbraak komt.” Ze kijkt naar het hondje op haar schoot. ,,Het minste wat ik kan doen voor Johan is om voor Bobby te zorgen. Je bent er toch gek mee hè.”

* J.P. zijn de initialen van de 79-jarige vrouw. ‘Uit angst’ wil ze niet dat haar volledige naam gepubliceerd wordt. ,,Ergens loopt de moordenaar van Johan vrij rond.” 

Wil je contact hebben met Alex Monster, de schrijver van dit artikel? Mail dan naar a.monster@bdu.nl..

Eerder in dit dossier publiceerden wij de volgende artikelen:

- De moord op Johan de Waal: de moeilijke keuzes van de redactie

- Kijk item Johan de Waal in Opsporing Verzocht terug

- Gemengde gevoelens bij mobiel media lab De Waal

- Zaak De Waal: wie heeft informatie over de verzwaringsmaterialen?

- Moord weer in Opsporing Verzocht

- Rechercheteam: ‘Daders wisten lokaal goed de weg’

- Hoe de recherche het hoofd breekt over ‘help Johan, help’

- ‘Johan de Waal met kruiwagen en al gedumpt’

- ‘Energie bij recherceteam Johan de Waal’

- ‘Samenwerken was extreem lastig, vooral voor neef Johan’

- De poldercowboys De Waal waren altijd een beetje anders

- Ina is bij toeval oorgetuige in de zaak Johan de Waal

- Moord op Johan de Waal zorgt voor ingewikkelde dilemma’s bij Sander Ris

- ‘Johan kon niet zonder mijn nichtje’

- Advocaat Joost Loevendie blikt terug op ‘heel lelijke zaak’

- Eerste tips in moordzaak Johan de Waal

- Een koepel over de boerderij van Johan de Waal

- Nog geen tips in zaak Johan de Waal

- ‘Johan was een engerd, je mocht niet anders over hem denken’

- Oud-burgemeester Wiebosch-Steeman: ‘Het dorp weet wie Johan de Waal vermoord heeft’

- De moord op Boven-Hardinxvelder Johan de Waal: een zaak die niet loslaat

- Recherche zoekt nieuwe informatie in moordzaak Johan de Waal

Wil je deze moordzaak op de voet volgen?
Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie