Afbeelding
Henk Ganzeboom

Gun ook mensen met dementie ruimte voor verlies en verdriet

26 januari 2022 om 13:28 Het laatste afscheid

ARKEL In Nederland zijn 290.000 mensen die lijden aan een vorm van dementie. De verwachting is dat in 2035 meer dan 500.000 mensen dementie zullen hebben. Steeds meer families krijgen te maken met de vraag hoe ze een familielid met dementie kunnen betrekken bij vragen rondom overlijden en afscheid.


Marjan kan erover meepraten. Onlangs overleed haar moeder plotseling. Hoe moet je dit vertellen aan je vader, die een ernstige vorm van dementie heeft? Kan hij de emoties aan of wordt hij onrustig? Kan hij de uitvaart bijwonen? Het is de uitdaging én de wens dat Amarantha Uitvaartzorg in dit soort situaties betekenisvol kan helpen en adviseren.

Iedereen hoort erbij
We vinden dat iemand met dementie hoe dan ook betrokken moet worden bij verlies en verdriet. Daarom zijn we het van harte eens met de Groningse emeritushoogleraar ouderengeneeskunde Joris Slaets. Hij zegt: ‘Het is moeilijk te voorspellen wat iemand zich nog zal herinneren van het afscheid. Maar de kans ontnemen om verdriet een plek te geven, is nogal wat. Dan besluit je eigenlijk: jij hoort er niet meer bij. Bovendien is de verbondenheid tussen achterblijvers groter als ze het verlies hebben kunnen delen.’

Training dementievriendelijke uitvaart
Onze uitvaartbegeleiders zijn gecertificeerd voor het begeleiden van dementievriendelijke uitvaarten. Daar zijn namelijk andere kennis en vaardigheden voor nodig dan bij een reguliere uitvaart. Het is zoeken naar mogelijkheden om de persoon met dementie erbij te betrekken. Natuurlijk gebeurt dat in nauw overleg met familieleden en/of verzorgers.

Onze aandachtspunten
Enkele zaken waar we extra op letten als er mensen met dementie bij een uitvaart of afscheidsbijeenkomst betrokken zijn:

  • De confrontatie met de overledene om persoonlijk afscheid te nemen is een belangrijk moment. Waar gebeurt dit, hoe geef je dit vorm en wie is daar bij en moet het vaker dan één keer?
  • Een afscheidsceremonie met weinig prikkels is beter. Confronteer iemand niet met een uitgebreide diapresentatie. Een paar foto’s van de overledene en bekende muziek is goed genoeg.
  • Een vaste begeleider geeft houvast, bijvoorbeeld een familielid of een professionele zorgverlener.
  • Het is verstandig een plan B achter de hand te hebben, als blijkt dat het allemaal anders loopt dan gedacht.


Door dit in gedachten te houden kunnen we nabestaanden met dementie op een warme en waardige manier bij het afscheid van een familielid betrekken.
Het bovenstaande geldt in meer of mindere mate ook voor mensen met een verstandelijke beperking.

Meer weten? Neem contact op met Petra van de Minkelis-Klop van Amarantha Uitvaartzorg.

Amarantha Uitvaartzorg
Dam 15

4241 BL Arkel

info@amaranthauitvaartzorg.nl
www.amaranthauitvaartzorg.nl

Afbeelding
Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie