Johan, een man met vele gezichten. Wordt de moord op de inwoner van Boven-Hardinxveld ooit opgelost?
Johan, een man met vele gezichten. Wordt de moord op de inwoner van Boven-Hardinxveld ooit opgelost? privé

Plaatje moordzaak De Waal krijgt steeds meer kleur

8 september 2022 om 11:11 Achtergrond Moordzaak Johan de Waal

HARDINXVELD-GIESSENDAM Een half jaar geleden - 6 maart 2022 - publiceerde Het Kompas Hardinxveld-Giessendam.nl het laatste artikel over de cold case van Johan de Waal. Voor de meeste dorpsbewoners werd het daarna stil in deze zaak. Achter de schermen is het dossier echter nooit onder een laag stof beland. Een update.

door Alex Monster

Even het geheugen opfrissen. Wie is Johan de Waal ook alweer? Als de politie in februari van dit jaar flyers uitdeelt over zijn zaak, lijkt iedere inwoner van Boven-Hardinxveld zijn naam te kennen. Hij zou een hork zijn. Een etterbak. Sociaal onbehouwen. Eigenzinnig. Een ruziemaker. Losse handjes hebben. Mensen tegen zich in het harnas jagen. 

Maar de dorpelingen vertellen meer. Over de roerige familiegeschiedenis. De altijd aanwezige donkere wolken boven Johans boerderij aan de Koningin Wilhelminalaan. De allesomvattende conflicten met broer Piet over het boerenbedrijf. Johans vruchteloze pogingen om via de rechter zijn gelijk te halen. Zijn explosieve huwelijk dat uiteindelijk in een scheiding eindigt. Andere kanten heeft hij ook, zo schetsen kennissen en vrienden. Hij is hulpvaardig. Goed voor vrienden, kinderen en dieren. Johan hunkert naar liefde.

In januari 2012 laat de 54-jarige Johan de Waal het leven. Gedumpt in het Kanaal van Steenenhoek na -waarschijnlijk- een fatale worsteling op het erf van zijn boerderij. De recherche stopt duizenden manuren in zijn zaak en zoekt verbeten naar de daders. Alle sporen lopen dood. 

OMVANGRIJK DOSSIER Het wordt stil, tot maart 2021. De redactie van Het Kompas Hardinxveld-Giessendam.nl besluit om de zaak Johan de Waal uit de anonimiteit te trekken. In een omvangrijk dossier probeer ik, journalist Alex Monster, om het leven en de dood van de Boven-Hardinxvelder op alle mogelijke manieren te belichten. Ik spreek met familieleden, vrienden, buren, journalisten, advocaten, rechercheurs, een begrafenisondernemer, een oud-burgemeester, een verzekeringsagent en streekgenoten die in welke vorm dan ook een mening of informatie over Johan de Waal hebben. Ieder gesprek levert nieuwe inzichten op. Soms over de dood, maar veel vaker over het leven van Johan de Waal. Ook rechercheurs doen van zich spreken in de reeks.

Door alle publicaties in Het Kompas Hardinxveld-Giessendam.nl staat de zaak opnieuw in de belangstelling. Andere media besteden ruimschoots aandacht aan de moord. Het rechercheteam onderzoekt nieuwe informatie, scenario’s en denkrichtingen. Erik Venema van de recherche spreekt van ‘nieuwe energie’. Na een item in Opsporing Verzocht komen dik 110 tips binnen bij de politie. Meer dan vijftien lezers nemen in dit dossier persoonlijk contact met me op. Zij geven (nieuwe) inzichten, bieden hulp aan, stellen vragen en delen hun gevoelens. 

(Tekst gaat onder de foto verder)


De recherche heeft professionele tips over de ketting gekregen, die om Johans lichaam gebonden was.
 - privé

Maar waar staat het onderzoek nu, exact een half jaar later? Die vraag leg ik voor aan Erik Venema. ,,We zijn zeker niet pessimistisch over het onderzoek. Het plaatje is nu veel meer ingevuld dan toen we begonnen. We hebben veel meer -nieuwe- informatie. Zo hebben we bijvoorbeeld professionele tips over de ketting gekregen, die om Johans lichaam gebonden was. Dan moet je denken aan een keurmeester van kettingen, die vertelde waar de ijzerwaren specifiek voor gebruikt worden. Met dat soort tips kunnen we gerichter op zoek naar de herkomst van de ketting. Stapje voor stapje verder.”

MEEDENKEN In de artikelenreeks schilderen sommige geïnterviewden Boven-Hardinxveld af als een gesloten gemeenschap, maar Venema is het daar niet (meer) mee eens. ,,We hebben zoveel mensen uit het dorp gesproken die wilden meedenken of nieuwe informatie gaven. Daar zijn wel heel blij mee. Alle informatie nemen we serieus, maar soms kregen we ook tips waar we niets mee konden omdat ze bijvoorbeeld onvoldoende concreet waren.”

Venema verwacht dat een eventuele doorbraak in dit dossier uiteindelijk op forensisch gebied ligt. ,,Om het onderzoek niet te verstoren, kunnen we daar verder niets over zeggen. Wat ik nog wel belangrijk vind om te vermelden: bij sommigen is de voorbije tijd misschien de indruk ontstaan dat de kans klein is dat deze zaak wordt opgelost. Maar dat klopt echt niet.” 

Erik Venema benadrukt dat alle tips en informatie in de zaak Johan de Waal nog steeds welkom zijn. Ook de beloning van 15.000 euro voor de gouden tip staat nog steeds open. Mensen die het lastig vinden om informatie over een ernstig misdrijf door te geven aan de politie, kunnen contact opnemen met het Team Bijzondere Getuigen. De identiteit van de tipgever blijft dan anoniem voor de dader(s), maar een rechter ziet de doorgegeven informatie wel als bewijs. Het Team Bijzondere Getuigen is bedoeld voor mensen die informatie hebben over ernstige misdrijven zoals moord, overvallen, terrorisme en witwassen. Speciaal voor de coldcase over de dood van Johan de Waal kunnen tipgevers bellen met 06-20740912. Op www.politie.nl/johandewaal legt de officier van justitie in een video uit hoe dit team werkt.

Tot slot: Het Kompas Hardinxveld-Giessendam.nl werkt aan een podcast over de zaak Johan de Waal en blijft de cold case volgen.

Wil je contact hebben met Alex Monster, de schrijver van dit artikel? Mail dan naar a.monster@bdu.nl

Eerder in dit dossier publiceerden wij de volgende artikelen:

- Kijk item Johan de Waal in Opsporing Verzocht terug

- Gemengde gevoelens bij mobiel media lab De Waal

- Zaak De Waal: wie heeft informatie over de verzwaringsmaterialen?

- Moord weer in Opsporing Verzocht

- Rechercheteam: ‘Daders wisten lokaal goed de weg’

- Hoe de recherche het hoofd breekt over ‘help Johan, help’

- ‘Energie bij recherceteam Johan de Waal’

- ‘Samenwerken was extreem lastig, vooral voor neef Johan’

- De poldercowboys De Waal waren altijd een beetje anders

- Ina is bij toeval ‘oorgetuige’ in de zaak van Johan de Waal

- Moord op Johan de Waal zorgt voor ingewikkelde dilemma’s bij Sander Ris

- ‘Johan kon niet zonder mijn nichtje’

- Advocaat Joost Loevendie blikt terug op ‘heel lelijke zaak’

- Een koepel over de boerderij van Johan de Waal

- Eerste tips in moordzaak Johan de Waal

- ‘Johan was een engerd, je mocht niet anders over hem denken’

- Nog geen tips in zaak Johan de Waal

- ‘Johan kon moeilijk zijn, maar voor dieren, kinderen en vrienden deed hij alles’

- Oud-burgemeester Wiebosch-Steeman: ‘Het dorp weet wie Johan de Waal vermoord heeft’

- De moord op Boven-Hardinxvelder Johan de Waal: een zaak die niet loslaat

- Recherche zoekt nieuwe informatie in moordzaak Johan de Waal

Deel dit artikel via:
advertentie
advertentie