Esmay Usmany
Esmay Usmany Marjolein Jaworski

Mijn Gorinchem: It takes a village to raise a child

21 februari 2024 om 13:07 Column Mijn Gorinchem

Het zijn je ouders die een week lang voor jou en de kindjes zorgen omdat je net geopereerd bent, je aan bed gekluisterd zit en je man van huis is. Het is die vriendin die je kinderen van school haalt, naar sport brengt en haalt omdat je ziek bent. Het is die beste vriendin waar je kinderen dol op zijn wanneer ze onverwachts op bezoek komt. Het is die buurvrouw die zonder moeite je kindjes opvangt omdat je plotseling weg moest. Het is die schoonmoeder die een paar dagen op het huis en de kindjes past zodat je er even met vriendinnen of je partner tussenuit kan. 

Ze zeggen dat er een dorp nodig is om een kind op te voeden en dat is waar. Het leven draait om onze mensen. Niet om wat voor soort keukenblad je hebt, of hoe lang het geleden is dat je je gras hebt gemaaid, of hoeveel likes je op je vakantiefoto hebt gekregen, of welke positie je kind in het voetbalteam speelt, of het merk auto waarin je rijdt. 

Het gaat over de personen wiens hart zich gezien voelden toen ze tegenover je zaten en hun worstelingen tijdens een kop koffie met je deelden. Het spontane gesprek dat je voert met die buurman terwijl je je bezem in de schuur wilde zetten. Het tot diep in de nacht praten met je partner. Families die er als vanzelfsprekend altijd zijn. De grootouders die nooit zullen klagen dat het teveel is en onophoudelijk blijven geven; hun liefde, hun harten, hun handen. 

Elk van deze personen geven stukjes van zichzelf aan onze kinderen. Elk van deze mensen geven stukjes van hun harten aan onze kinderen. Stukjes die hun wereldbeeld verruimen, die hen laten nadenken over wie ze zijn en wie ze willen worden. Ze vormen een dorp dat als een beschermende luwte om hen heen staat. Stuk voor stuk zijn ze een essentieel onderdeel in de vorming van onze kinderen. En zo staan onze kinderen op de schouders van reuzen. 

Er is waarheid in het gezegde dat er een dorp nodig is om een kind op te voeden en ik ben dankbaar voor de reuzen die mijn kinderen dragen op hun weg naar volwassenheid.

Esmay Usmany

Meer lezen?

www.esmayusmany.com

advertentie
advertentie